Vietnamesisk limeblad recept

Vietnamesisk kycklinggryta

Vietnamesisk kycklinggryta

Tillsätt kokosmjölk, hönsbuljong, fisksås, chili och limeblad och koka upp. 6 limeblad. Ansa citrongrässtjälkarna och skär dem papperstunna
Dubbelmarinerad fläskfilé med sallad och såser

Dubbelmarinerad fläskfilé med sallad och såser

Eftersom vi skulle äta vår fläskfilé med en nudelsallad så passade Håkan på att testa ett recept på en vietnamesisk dippsås som han visste fanns i Lisas bok "Det godaste jag vet"

Vietnamesisk nudelsopppa med helstekt biff

Tillsätt hackad vitlök, limeblad, hackad chili, riven ingefära, stjärnanis, hackat citrongräs, pressad lime, fisksås, buljong och vin och låt koka några minuter
Nudelsoppa "Hanoi"

Nudelsoppa "Hanoi"

Vietnamesiska kiosker har jag däremot inte sett till, vilket är synd. Tillsätt chili, limeblad, limejuice och fisksås
Vietnamesiska vibbar i köket!

Vietnamesiska vibbar i köket!

)Igår testade vi Vietnamesisk nudelsoppa med helstekt biff och det var riktigt gott. 1 kg ryggbiff (vi tog rostas för biffen såg tråkig ut)1-2 msk ketjap manis (söt soya ifrån indonesien)salt och svartpeppar efter smaklite olja och lite smör2 gula lökar4 vitlöksklyftor3 limeblad (kaffir lime leaf)1 röd chilifruktca 5 cm färsk ingefära4 st stjärnanis1 citrongräs - den vita delen4 lime, pressade1 msk fisksås1,5 liter höns/kycklingbuljong (vi tog 3 tärningar och 1,5 liter vatten)5 dl vitt vin1 msk sambal oelek (mer om man vill ha stark mat)250 gram nudlar1 ask körsbärstomater6 salladslökar1 kruka hackad korianderlite mer svartpeppar0,5 dl rostad lök (vi skippade den)Smörj in ryggbiffen med Ketjap manis och salta och peppraStek biffen i smör och olja tills ytan fått fin färgKör in köttet i ugnen på 100 grader och ta ut den när innertemperaturen är ca 56 grader (ganska blodig) alternativt kör den längre om ni vill ha mer välstekt. Tillsätt vitlöken (finhackad), limeblad, hackad chili, riven ingefära, stjärnanis, finhackat citrongräs, pressad lime, fisksås, buljong, sambal oelek och vin och låt det koka 5 minuterLägg i nudlarna och koka ytterligare 2 minuterBlanda försiktigt i halverade körsbärstomater, grovt skuren salladslök och hackad koriander - voila - klart. 3 limeblad (kaffir lime leaf)
Den Goda Maten I Vietnam

Den Goda Maten I Vietnam

Det vietnamesiska ordet för att äta, ”an”, betyder ”äta ris”. ex mycket fisksås, soja, ingefära, citrongräs, chili, färska örter, räkpasta, stjärnanis, kryddnejlikor, limeblad, lök och vitlök

Vietnamesisk nudelsoppa

Ta bort citrongräs, limeblad och kanel. 4 limeblad. Koka upp alla ingredienser till buljongen i en kastrull

Limelax med asiatisk sås

Fördela limeskivor, limeblad och chili över fisken. 8-10 torkade kaffir-limeblad. Sätt ugnen på 190 grader