Värm vattnet till fingervarmt, 37°C. Smula ner jästen i en degbunke som rymmer ca 3 liter. Häll över lite av den ljumma degvätskan och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av vattnet.
Tillsätt matfett, salt, socker och nästan allt vetemjöl. Spara ca ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 10 minuter för hand och 5-6 minuter i hushållsmaskin, så att den blir blank och släpper bunken.
Pudra över lätt med vetemjöl och täck bunken med plastfolie. Fuktigheten stannar då kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre. Om ytan på degen torkar får den svårare att jäsa upp. Degen ska jäsa till ungefär dubbel storlek. När den är färdig efter ca 30 minuter ska den ha en torr och glansig yta.
Sätt ugnen på 200°C.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen på mitten. Kavla eller platta ut degen till en fyrkant och rulla ihop degen från ena långsidan till ett avlångt bröd.
Lägg brödet med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Skåra några ytliga snitt på snedden i bröden, med en vass kniv.
Täck över med bakduk och låt bröden jäsa ca 30 minuter på dragfri plats. Pensla bröden med kallt vatten. Strö på vallmo- eller sesamfrön om du tycker det är gott.
Grädda bröden på nedersta falsen i ugnen 30-40 minuter. Låt bröden svalna på galler innan du skivar dem. Om du vill ha en mjuk skorpa ska brödet svalna inunder duk. Vill du ha en knaprig skorpa så låter du brödet svalna utan duk.
Mät upp mjöl, salt och fett i en vid bunke. Smula sönder den färska jästen, tillsätt fingervarmt (37 grader) vatten och slamma upp jästen, tills det inte finns några klumpar
I söndags eftermiddag/kväll upptäckte jag att brödet i frysen var slut. Åh de är ju inte så roligt att köpa bröd i butiken på söndagar då de inte får leverans på helger så är de ofta väldigt dåligt utbud och torrt och ibland till och med mögligt
Smula ner jästen i en bunke. Värm yoghurten i en kastrull eller mikrovågsugn till fingervärme, 37º. Häll lite av yoghurten över jästen och rör tills den löst sej
Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den i kallt vatten. Tillsätt olja, socker och salt. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner lite i taget i degvätskan
Goda baguetter med segt inkråm. Igår bakade jag de här goda baguetterna som alltid blir lika goda. De är rätt tidskrävande att baka men då kan man ju hitta på andra saker att göra under tiden - det är nämligen ganska långa jästider
Ytterligare ett bröd på temat picknick. ) Ett ljus, lite syrligt utflyktsbröd, perfekt att fylla med mozzarella, sallad, basilika, tomater och italienska charkuterier
Grekiskt Bröd. Grekiskt Bröd Du behöver. (2 st)25 g jäst 5 dl fingervarmt vatten 1 dl havregryn 50 g smält smör 1 msk strösocker 2 tsk salt Ca 12 dl vetemjöl Blanda jäst och vatten, rör om tills jästen löst upp sig
När det kommer till vittmatbröd brukar jag alltid göra samma recept men resultatet blir lite olika varje gång ävne fast jag göra likadant varje gång, kanske beror på väder eller något annat
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.