Bästa nyttiga brödet
Milda.se
Milda.se

Bästa nyttiga brödet

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 dl krossat linfrö
  • 1 dl vete- eller rågkross
  • 1 dl kruskakli
  • ½ dl solrosfrön
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 1 msk salt
  • 1 msk brödkryddor (kan uteslutas)
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 75 g Milda Mat & Bakmargarin (eller ¾ dl Milda flytande margarin)
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk äppelmos
  • 960-1020 g vetemjöl

Beskrivning

    Blanda linfrö, vetekross, kruskakli, solrosfrön och rågmjöl i en kastrull. Tillsätt salt, ev brödkryddor och vatten och blanda till en lös gröt. Koka upp och låt småkoka ett par minuter, ställ åt sidan att svalna en stund.

    Smält margarinet och du använder Milda i folie, blanda med mjölken och värm till 37ºC. Smula jästen i en degbunke, häll margarinblandningen över och rör om tills jästen lösts upp.

    Blanda i "gröten" när den svalnat något, tillsätt äppelmos och sedan vetemjöl tills degen inte kladdar. Arbeta degen väl, 8-10 minuter med träslev eller 5 minuter med hushållsassistent.

    Ställa att jäsa, övertäckt ca 40 min. Täcker man bunken med plastfolie stannar fukten kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre.

    Lägg degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Tillsätt mer vetemjöl, om det behövs. Baka ut som småfranska eller andra småbröd. Sätt ugnen på 200ºC.

    Låt bullarna jäsa under bakduk på bakplåtspappersklädd plåt 30 minuter.

    Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.