Surdeg på grovt rågmjöl. Vik sedan ihop degen från vänster och höger, vik sedan ihop degen från toppen och botten, vänd sedan degen upp och ner med den ihopvikna sidan neråt, se till att det är rikligt med mjöl på bakbordet under degen
Om man inte vill tänka på det här med att mata så har jag hört att det går bra att frysa in en surdeg, men jag har inte provat på och göra det själv och vet inte hur bra resultatet blir
utan kryper ihop i en stor stickad, brer ostsmörgåsar på det nybakta, och brygger termoskaffe på franskrost - ut i skogen kan man alltid gå, oavsett väderlek
Häll ut degen på mjölat bakbord. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i 2 stora delar och forma lite lätt till 2 bröd som läggs bredvid varandra på en plåt
På kvällen. På morgonen. Ugnen på 250°. Jag hade en plåt längst ned på vilken jag hällde ca 1 dl vatten för att få en fuktigare miljö i ugnen. 1 dl rågmjöl. 8 dl rågsikt eller grovt rågmjöl eller 50/50
Jag utgick igår receptet i botten på burken, brödet jäste fint (utöver surdeg innehåller degen också jäst), fick en fin skorpa i ugnen och ett saftigt och syrligt innanmäte
Tillsätt övriga ingredienser, arbeta degen på bakbord (rågsikt skall bli över för utbak), lägg tillbaka i skål och jäs ett par timmar under plast och handduk
Använder engångs är jag osäker på om du behöver smörja. För att få ut dem – vänd dem upp och ner, möt med andra handen, kläm försiktigt på formen tills kakan släpper
Bakade nyligen mitt första surdegsbröd, vilket blev supergott verkligen. Jag gör tyvärr inte egen surdeg, det är ju så mycket enklare att köpa färdig i matbutiken
Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i två runda formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.