Låt gästerna vänta på risotton, inte risotton på gästerna! Om man serverar risotton som förrätt räcker den till 4 portioner.
Skala och finhacka löken. Fräs lök och ris genomskinligt i Milda flytande margarin i en tjockbottnad kastrull. Koka upp 3-3,5 dl vatten och ha i en buljongtärning.
Tillsätt vitt matlagningsvin i riset, späd med lite buljong i taget. Rör om i risotton hela tiden. Koka riset mjukt men med lite kärna kvar.
Skölj sparris och skär ner 1/3 i slantar. Vänd ner sparrisbitarna i risotton. Stek resten av sparrisen hastigt i Milda flytande margarin i en stekpanna.
Rör ner riven parmesan och Milda flytande margarin i risotton. Smaka av med salt och peppar.
Vi älskar färsk, grön sparris och har planterat arton plantor i en sparrisbädd på vår odlingslott. Tyvärr måste vi nu vänta i ca tre år innan vi kan skörda, eftersom plantorna behöver få tid till att växa till sig och rota sig ordentligt
Skär bort det nedersta på sparrisen. Koka sparrisen mjuk i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Skär av sparrisknopparna och dela resten av sparrisen i ca 2 cm långa bitar
Sparrisrisotto, 4 personer4 dl avorioris3 dl rosévin (eller annat slaskvin förstås)1 finhackad gul lök1 stor klick smör2 msk olivolja3 cm fint skuren rotselleri i små bitarCa 2 st tjocka gröna sparris per person (fler om de är tunna)4 st färska italienska korvar, salcissia (finns nu i de flesta butiker)3 msk vegetarisk buljong utan tillsatser och 5 dl vatten alternativt 5 dl hemkokt kycklingbuljong3 dl riven hård getost typ pecorino eller vit caprinVatten efter behov Svartpeppar från kvarn, örtsalt efter smakGör så här. Sparrisrisotto, 4 personer
Här kommer receptet på risotton jag gjorde för ett gäng inlägg sedan. Du behöver. risottoris (jag köpte detta eftersom det på baksidan stod att det var förkokt och därmed typ omöjligt att inte lyckas med), grönsaksfond, parmesan, sparris, vitvinsvinäger, scharlottenlök plus smör, salt och peppar
Skär bort det nedersta på sparrisen. Koka sparrisen mjuk i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Skär av sparrisknopparna och dela resten av sparrisen i ca 2 cm långa bitar
Men efter att ''finalisterna'' i sveriges mästerkock fick laga sparrisrisotto i en elimineringstävling blev jag riktigt sugen på att testa just denna risotto, sagt och gjort det tog sin tid innan jag kom till skott men idag så small det, och då ordentligt
Har man möjlighet att köpa färskt kött över disk på en gård ska man ju absolut ta den. Här i trakten har vi flera sådana ställen, bland annat Limmareds säteri där det finns mycket gott att välja på
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.