Fram tills dess får vi nöja oss med att köpa sparris i butiken. Vi brukar oftast bara förvälla sparrisen och käka den med lite smör och salt, enkelt men supergott
Lägg ca 1/3 av sparrisbitarna i en mixer tillsammans med fraichen och kör till en puré. Späd med buljong i omgångar under omrörning och låt riset puttra klart tills vätskan är borta och riset mjukt ca 15 minuter
Hetta upp en matsked olja i en kastrull, fräs lökhack på medelvärme tills den är mjuk och glansig, sänk värmen och rör ner riset, fräs en stund under omrörning
200 g blandade örter (t ex libbsticka, persilja, rosmarin och salvia) 50 g salladslök, eller annan god lök 1 klyfta vitlök 2 msk grovt salt 2 msk balsamvinäger (gärna rosébalsamvinäger)
Sedan är det bara att tillsätta vetemjöl special lite i taget tills degen börjar släppa bunken och man inte får med sig en hel degklump på handen när man känner efter konsistensen med fingret
Låt ligga kvar i grytan med lock på. Fyll på med vin och buljong/vatten löpande och rör. Det kan behövas mer vätska om det börjar bränna fast så fyll på med valfri vätska
risottoris (jag köpte detta eftersom det på baksidan stod att det var förkokt och därmed typ omöjligt att inte lyckas med), grönsaksfond, parmesan, sparris, vitvinsvinäger, scharlottenlök plus smör, salt och peppar
Fräs löken på medelvärme så den blir mjuk. Ta en stor kastrull och värm upp med 1 dl olivolja. Tillsätt den varma buljongen, börja med 5-6 dl så att riset täcks
Börja med risotton. Späd med resten av buljongen samt vinet och tillsätt de vita sparrisstjälkarna. Vänd ner parmesanosten och en klick smör och smaka av med salt och peppar
Den ska serveras när den har nått rätt konsistens och det lyckas dom sällan med på krogen. Det funkar ju även med annat kött men det behövs kanske inte så mycket smak
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.