Vinbärsgelé
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Vinbärsgelé

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 sats, ca 1½ l gelé
  • 2 l röda vinbär
  • 1 l svarta vinbär
  • 5 dl vatten
  • 700 g socker/liter saft

Beskrivning

    Använd både svarta och röda vinbär till vinbärsgeléet. Gör gelé av bären innan de blir övermogna, då innehåller de rikligt med pektin och det är en förutsättning för att bären ska geléa sig.

    Skölj, rensa och repa bären. Häll den i en rostfri gryta med tjock botten och tillsätt vattnet. Koka på svag värme under lock ca 15 minuter. Skumma bort ev skum som bildas och sila saften. Mätt upp den och häll tillbaka den i grytan. Tillsätt socker och rör om tills sockret löst sig helt. Ställ tillbaka grytan på värmen och koka sakta utan lock och utan omrörning ca 20 minuter.

    Pröva om koket geléar sig genom att doppa ned en torr sked i grytan. Håll skeden ovanför koket. Geléet är färdigt om de första dropparna faller ned ganska smidigt, men de sista dropparna faller stora och tunga.

    Skumma om så behövs. Häll geléet i små, väl rengjorda varma burkar och tillslut burkarna sedan geléet svalnat.


    Ca 15 minuter att förbereda
    Ca 15 minuter att koka saft
    15 - 20 minuter att koka gelé


    Annorlunda:
    Du kan naturligtvis göra gelé på enbart svarta eller enbart röda vinbär. Att kombinera är dock mycket populärt, bl a för den mjuka, fina smakens skull.

    Pröva också gärna andra bär/frukter till gele:

    Vita och röda vinbär
    Svarta vinbär och äpplen
    Rönnbär och äpplen
    Krusbär och äpplen
    Hallon och röda vinbär

    Kom ihåg:
    Välj alltid den tidiga skördens bär och frukt när du ska använda dem till gelé. Då innehåller bären/frukten rikligt med pektin, vilket är en förutsättning för att frukten/bären ska geléa sig.

    Vinbär, rönnbär, lingon och äpplen innehåller mycket pektin medan däremot hallon, jordgubbar och päron är ganska pektinfattiga. Därför kan du kombinera och blanda frukter och bär.

    Koka gelé på svag värme, annars blir geléet segt. Koka heller inte för länge, då förstörs pektinämnena.

    Märk burkarna med innehåll och datum. Man glömmer så lätt!

    Tips och idéer:
    Du kan ersätta en del av sockret med florsocker eller enbart använda florsocker, då blir geléet alldeles speciellt vackert och klart.

    Ta gärna med några burkar gelé när du går bort till vänner och bekanta. Mycket uppskattat!

    Servera vinbärsgelé till alla slags kötträtter och även till rätter av fågel. Dessutom kan du använda gelé som fyllning och garnering av bakverk och efterrätter.


    Från Nya Mästerkocken 1985

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.