5 dl
svampbuljong (vatten och buljongtärning eller fond) Plus mortlade Trattkantareller
Olivolja
2 dl
carnaroli- eller arborioris
2 dl
vitt vin
Sjöpung
125 g
kastanjechampinjoner
2 msk
smör
1 dl
riven parmesanost
salt och nymalen svartpeppar
Persilja
Beskrivning
Tina upp räkorna (ställ i kylen dagen innan).
Lägg räkorna i en skål.
?️
Tillsätt "Sesam och Jalapeno Rub", sesamolja och sjöpung. Justera "hettan" med lite tabasco eller liknande. Rör om ordentligt, täck med plast och låt stå i kyl minst en timme.
?️
Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen och håll den varm under hela tiden du tiillagar risotton.
?️
Fräs lök och vitlök i olivolja i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset (här funkar en skvätt sjöpung också).
?️
Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget, efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
?️
Ansa och skiva svampen. Stek den tillsammans med räkorna ca 4-5 minuter och krydda med salt och peppar.
?️
När risotton börjar bli klar, tillsätt den rivna parmesansosten och en klick smör. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
?️
Sätt lock på risotton och låt den vila någon minut innan du rör ner svampen och räkorna.
?️
Toppa med persilja och njut
?️
Det bästa med heta räkor är att man själv bestämmer styrkan på dem. För att få mer smak på oljan är "Hemligheten" att man låter koka upp oljan med vitlök och chili och sedan kyla den
Marinera räkorna en stund i kokosolja, salt, chili flakes och vitlök. Rör sedan ner pak choi och koriander och sjögräsnudlar och låt sjuda någon minut innan räkorna rörs ner
Fräs i smör tillsammans med curry. Skala räkorna och rör ner dem i såsen. Låt fräsa med ett par minuter. Låt allt bli varmt men inte koka, då blir räkorna sega
Fräs lite matfett med curryn. Skala räkorna. Smaka av med salt och peppar. Blanda i räkorna och låt allt bli varmt, men inte koka, då blir räkorna sega
Fräs i smör tillsammans med curry. Skala räkorna och rör ner dem i såsen. Låt fräsa med ett par minuter. Låt allt bli varmt men inte koka, då blir räkorna sega
Avsluta med att strö över hackad persilja. Vi gjorde flera rätter som kommer i senare inlägg, men en av mina favoriter var heta tigerräkor som vi hittade ett recept på från Nigella Lawson
Servera ett spett per person tillsammans med en liten skål med dipsås och en limeklyfta. Vi hade räkorna till förrätt och använde resten av dipsåsen som sås till den grillade laxen
Han stod med skorna på när jag öppnade ytterdörren, och sen försvann han iväg till sin syster. Ja, men då kommer här ett litet tips på en lättlagad och krämig svamprisotto - varför inte till morgondagens lunch exmeplevis
Men, den vårfagra fredagskväll i april förra året då vi första gången åt dessa räkor, pressade vi citron över dem, och dessutom vi svalkade våra strupar med
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.