Pirogdeg på tre sätt
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Pirogdeg på tre sätt

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Pirogdeg
  • 6 dl mjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 110 g smör
  • 4 tsk iskallt vatten
  • 1-2 liter fritösfett till fritering
  • Finsk pirogdeg
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 6 dl rågmjöl
  • 1-2 liter fritösfett till fritering
  • Pirogdeg med jäst
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 50 g svenskt smör
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 11-12 dl mjöl
  • 1-2 liter fritösfett till fritering

Beskrivning

    Pirogdeg

    Blanda mjöl med salt i en skål. Tillsätt kallt smör skuret i bitar, sedan 1 ägg och det kalla vattnet
    Mixa eller blanda detta för hand tills blandningen liknar grova smulor. Forma degen till en boll och linda in den ordentligt med plastfilm. Ställ in i kylen i minst 1 timme.
    Ta ut degen och rulla den till en jämn rulle, skär i lika stora bitar och kavla ut. Du bör få ut 10-12 bitar. Kavla ut pirogerna tunt och fritera i max 150 grader.
    Toppa sedan upp med valfri fyllning.
    Finsk pirogdeg

    Blanda samman vatten, salt och mjöl till en smidig deg.
    Rulla degen till en jämn rulle, skär i lika stora bitar och kavla ut. Du bör få ut 10-12 bitar. Kavla ut pirogerna tunt, använd mjöl så de inte klibbar fast.
    Lägg eller stapla dessa och låt degen vila i 30-40 min innan du friterar i max 150 grader.
    Toppa sedan upp med valfri fyllning.
    Pirogdeg med jäst

    Börja med att värma mjölk till 37°.
    Smula sedan ner jästen i en degbunke. Lös upp jästen med mjölken med en träspade.
    Tillsätt smör, socker och salt och arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg.
    Låt jäsa övertäckt minst i 30 min.
    Kavla ut degen tunt på en mjölad yta och skär ut 10-12 skivor. Fritera dessa i max 150 grader.
    Toppa sedan upp med valfri fyllning.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.