Midsommartårta dajm och chokladbotten med jordgubbsmousse
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Midsommartårta dajm och chokladbotten med jordgubbsmousse

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • källa ica.se
  • 12 portioner
  • Botten
  • 100 g rumstempererat smör
  • 2 1/3 dl strösocker
  • 1 msk sirap
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 2 dubbeldaim (à 56 g)
  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)
  • Fyllning
  • 5 gelatinblad
  • 1/2 l färska jordgubbar
  • 3 äggulor
  • 2 dl florsocker
  • 6 dl vispgrädde
  • Garnering
  • 1 l färska jordgubbar

Beskrivning

    Sätt ugnen på 175°C.

    Botten: Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.

    Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).

    Grädda i ca 20 minuter. Låt botten kallna. Ta bort ringen på formen och torka bort ströbrödet. Sätt tillbaka ringen på botten.
    Öppna timer: 20 minuter

    Fyllning: Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
    Öppna timer: 5 minuter

    Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré.

    Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.

    Värm 1/10 av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.

    Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.
    Öppna timer: 4 timmar
    Öppna timer: 4 timmar

    Toppa tårtan med färska jordgubbar.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.