Midsommartårta dajm och chokladbotten med jordgubbsmousse
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
källa ica.se
12
portioner
Botten
100 g
rumstempererat smör
2 1/3 dl
strösocker
1 msk
sirap
2
ägg
1 1/2 dl
vetemjöl
1/2 tsk
salt
1 1/2 tsk
vaniljsocker
1 dl
kakao
2
dubbeldaim (à 56 g)
smör (till formen)
ströbröd (till formen)
Fyllning
5
gelatinblad
1/2 l
färska jordgubbar
3
äggulor
2 dl
florsocker
6 dl
vispgrädde
Garnering
1 l
färska jordgubbar
Beskrivning
Sätt ugnen på 175°C.
Botten: Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).
Grädda i ca 20 minuter. Låt botten kallna. Ta bort ringen på formen och torka bort ströbrödet. Sätt tillbaka ringen på botten.
Öppna timer: 20 minuter
Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré.
Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
Värm 1/10 av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.
Öppna timer: 4 timmar
Öppna timer: 4 timmar
Först en marängbotten, sen jordgubbsmoussemed vit choklad, därefter vispad grädde och färska bär. massor med färska jordgubbar eller andra färska bär och gärna några kvistar citronmeliss eller mynta
Mixa jordgubbar med florsocker till en slät och fin puré med en mixer. Bryn smöret i en kastrull och låt stå kvar på plattan tills smöret har fått en gyllenbrun färg och doftar lite nötigt
Men när jag skulle börja sammanställa tårtan funkade det inte alls och jag gjorde en nödlösning och den blev inte som jag hade tänkt mig men den blev extremt god och det fanns inte kvar något efter ett dygn
Lossa tårtan från formen försiktigt med en kniv längs kanterna, ta loss kanten, servera och njut. Denna kaka var nåt av det mest fantastiska som jag gjort och smakat
En härlig gräddtårta bakad på sockerkaksbotten smaksatt med citron, fylld med färska jordgubbar marinerade i flädersaft, cream cheesegrädde, flädercurd ochjordgubbsmousse
Jag bakade den i två mindre former delade dessa och varvade bottnarna med en swiss meringue butter cream på choklad som jag hittade hos Danielle på Heavenly Cupcake
Och sen det vita chokladtäcket utanpå tillsammans med massa goda bär såklart. Inuti tårtan är det en ganache på mjölkchoklad och lite mörk choklad, daim, björnbär/hallon/blåbärsmousse, citronmousse och marängbotten
Garnera tårtan med färska jordgubbar, rostad vit choklad och citronmeliss. Rör grädde, färskost, vanilj, smetana och citronskal smidigt tills det börjar tjockna
Toppa tårtan med riven mörk choklad, mynta och jordgubbar vid servering. Jag fick ansvaret att göra en tårta och valde att göra en choklad ochjordgubbsmousse tårta som blev så himla god
Vi får därmed hålla till godo med det knapra bildutbudet, och lämna resten åt fantasin. Dessvärre saknas några bättre bilder på bakverket, som i vanlig ordning då firandet i sig med rättighet tar fokus från en ambitiösare fotosession
Skär smöret i små bitar och blanda det med övriga ingredienser tills inga klumpar kvarstår. Knåda in lite smör i mandelmassan och blanda tills smör klumparna arbetats in
Årets midsommartårtamed mandelmaräng, lemon curd, grädde och färska bär. Var medoch tävla du också. Fördela lemon curd och grädde jämnt mellan bottnarna
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.