Midsommartårta dajm och chokladbotten med jordgubbsmousse
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
källa ica.se
12
portioner
Botten
100 g
rumstempererat smör
2 1/3 dl
strösocker
1 msk
sirap
2
ägg
1 1/2 dl
vetemjöl
1/2 tsk
salt
1 1/2 tsk
vaniljsocker
1 dl
kakao
2
dubbeldaim (à 56 g)
smör (till formen)
ströbröd (till formen)
Fyllning
5
gelatinblad
1/2 l
färska jordgubbar
3
äggulor
2 dl
florsocker
6 dl
vispgrädde
Garnering
1 l
färska jordgubbar
Beskrivning
Sätt ugnen på 175°C.
Botten: Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).
Grädda i ca 20 minuter. Låt botten kallna. Ta bort ringen på formen och torka bort ströbrödet. Sätt tillbaka ringen på botten.
Öppna timer: 20 minuter
Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré.
Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
Värm 1/10 av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.
Öppna timer: 4 timmar
Öppna timer: 4 timmar
Först en marängbotten, sen jordgubbsmoussemed vit choklad, därefter vispad grädde och färska bär. massor med färska jordgubbar eller andra färska bär och gärna några kvistar citronmeliss eller mynta
Mixa jordgubbar med florsocker till en slät och fin puré med en mixer. Bryn smöret i en kastrull och låt stå kvar på plattan tills smöret har fått en gyllenbrun färg och doftar lite nötigt
Men när jag skulle börja sammanställa tårtan funkade det inte alls och jag gjorde en nödlösning och den blev inte som jag hade tänkt mig men den blev extremt god och det fanns inte kvar något efter ett dygn
Algot hade tidigare bakat en tårtbotten som vi fryst in och planen hade varit att ta den med oss till Dalarna men nu fick vi göra tårtan hemma istället
En liten charmig Påskdessert medJordgubbsmousse i en chokladkopp gjord med en miniballong som doppats i choklad och en platta på ett utstansat smörgåsrån, toppat med godispåskägg och lite rosa sockerströssel, men man kan ju naturligtvis toppa med vad som helst som man tycker om
För ungefär tre månader sedan när min guddotter fyllde tre år bakade jag en BarbieTårta , det blev två lager medjordgubbsmousseoch ett lager med en variant på vaniljkräm
Jag och min syster hade ju åtagit oss att fixa tårta till alla, det blev marängbotten toppad med lemon curd och vispad grädde samt mängder med jordgubbar
Mycket god och otroligt enkel är denna jorgubbsmousse som passar så bra som fyllning i tårta. Börja med att lägga gelatinbladen i rikligt med kallt vatten
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.