Kolasås, antingen egengjord eller köpt. Och ev färg.
Beskrivning
Bottnarna:
1: Väg upp alla ingredienser och sikta ner mandelmjölet och florsocker i en bunke. Blanda ner 120g av äggvitan och ev färg.
2: Vispa de andra 120g äggvita till ett hårt skum i maskin eller med elvisp. Tillsätt 70g socker lite i taget under vispning.
3: Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka till 118°c-120°c. Häll i sockerlagen i marängen, vilket måste göras snabbt då sockerlagen inte stelnar i kastrullen.
4: Vispa marängen på medel/hög hastighet tills den blivit svalnat helt och blivit glansig. Det tar ca 10-15min.
5: Vänd försiktigt ner marängen i blandningen till en jämn smet med en slickepott. Fyll sedan upp smeten i en sprittspåse och spritsa ut små bottnar på ett bakplåtspapper. Bottnarna ska vara små och de kommer att flyta ut lite så sätt de inte för nära varandra. Slå plåten några gånger mot bänken så eventuella luftbubblor försvinner och ytan på bottnarna blir jämna. Låt sedan bottnarna vila i ca 1 timme innan gräddning.
6: Sätt ugnen på 160°c och grädda i 8-10min. Påbörja sedan marängsmörkrämen, värm socker och äggvita över vattenbad till 70°c. Ta sedan av från vattenbadet och vispa med elvisp eller maskin på medel/hög hastighet tills marängen har svalnat. Tillsätt sedan små bitar av smöret lite i taget under vispning. Tillsätt ev färg och fyll i spritspåse med stjärntyll (eller annan valfri).
7: När bottnarna svalnat är ett tips att ställa in dem i frysen i minst 30min så är de lättare att lossa från bakplåtspapperet. Vänd sedan hälften av bottnarna. Spritsa sedan en "ring" med marängsmörkräm på varje botten som är upp och ner.
8: Klicka i lite kolasås i varje "ring" och lägg sedan de "ofyllda" bottnarna på de med fyllning och låt stå i kylen under natten.
Nu har även jag gjort macarons. 25 macarons/50 mandelkakor. Spritsa ut smeten till 50 runda klickar stora som femkronor på en plåt med bakplåtspapper eller en macaronmatta
Ända sedan i somras när vi var i Paris och åt macarons nästan dagligen bestämde jag mig för att jag måste prova på att baka dessa mytomspunna små kakor
Sikta mandelmjölet och var noga med att väga upp rätt mängd. Julafton imorgon och här har det förberetts en del, sill, köttbullar, rocky road och dessa pepparkaks macarons
På julafton för två månader sen så spelade vi julklappsleken, där jag hade gjort ett laminerat presentkort på en valfri sats medmacarons som en av julklapparna i spelet
Macarons. Med smörkräm. Med hallon. Goda med. Tog med några så de fick vara testpanel. Vispa smör med sockret, i med resten tills du har en rosa smet, som spritsats på hälften av kakorna och läggs ihop två och två
Sikta mandelmjölet ihop med florsockret. Grundrecept - Macarons. När sockerlagen nått rätt temperatur, häll den i marängen med vispen igång på mellanhastighet
De var väldigt goda med denna smaken. Blanda ihop med mandelsockret. 5 dl florsocker1 tsk vaniljsocker1 äggula2 tsk lakritspulverVispa smör med sockret, i med resten tills du har en smet, som spritsats på hälften av kakorna och läggs ihop två och två
Jag har testat det här receptet väldigt många gånger eftersom en vän av mig alltid lyckas med det och jag har fått provsmaka hans macaroner och dom är helt underbara
Lagom med limesmak och lagom gröna. Dessa limemacarons hamnade på Öckerö. Blanda ihop med mandelsockret. Vispa smör med sockret, i med resten tills du har en grön smet, som spritsats på hälften av kakorna och läggs ihop två och två
Förbered nu en plåt med antingen bakplåtspapper eller med en silikonmatta för macarons. Någon gång måste man prova att göra macarons, dessa härligt smaksatta och färgglada godbitar
Väldigt goda med vaniljsmörkräm emellan. Dessa macarons gjorde jag till ett dop i lördags. Vaniljsmörkräm250g osaltat smör, rumstempererat120g vit sirap2 msk vaniljsockerVispa smöret fluffigt och vitt, ca 10min
Den är saftig, tät i konsistensen, med en härlig kolasmak och jättejättegod. Jag har gjort otaliga försök att göra glutenfri sockerkaka - med ganska nedslående resultat ska jag erkänna
Trenden med makroner borde minst sagt vara i sluttampen, det betyder dock inte att de inte är uppskattade istället för en chokladbit till kaffet i slutet av kvällen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.