Lemon cream pie – ”sockerfri citronpaj”
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Lemon cream pie – ”sockerfri citronpaj”

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Vad sägs om en len och sötsyrlig paj med citronfyllning, dekorerad med krämig grädde? Garnera med rivet citronskal och denna efterrätt blir middagens stjärna! Den glutenfria citronpajen är bakad med sötströ vilket ger färre kalorier och mindre blodsockerstegring vilket passar bättre för diabetiker.
  • Botten
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 msk durramjöl eller majsstärkelse
  • 2 msk sötströ
  • 1 krm salt
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 1 gelatinblad
  • 1 1/4 dl färskpressad citronjuice
  • 2 dl sötströ
  • 2 dl vatten
  • 2 msk majsstärkelse
  • 3 äggulor
  • 50 g rumsvarmt smör
  • Topping
  • 3 dl vispgrädde
  • citronskal till garnering

Beskrivning

    Botten: Sätt ugnen på 200°C.

    Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen med degkrokarna på en elvisp. Lägg en rund bit bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter (för ca 10 bitar).

    Tryck ut degen i pajformen och ca 2–3 cm upp på kanterna, med lätt fuktade fingrar går det lättare. Ställ in i kylen ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Låt svalna.
    Öppna timer: 30 minuter
    Öppna timer: 10 minuter

    Fyllning: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter. Koka upp citronjuice, sötströ och hälften av vattnet. Vispa ihop resten av vattnet, majsstärkelse och äggulor i en separat skål. Vispa i den varma vätskan i äggblandningen. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under vispning tills krämen tjocknat. Ta av från värmen. Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner. Rör i smöret. Bred ut citronkrämen i pajskalet. Låt svalna och ställ i kylen minst 3 timmar.
    Öppna timer: 10 minuter
    Öppna timer: 3 timmar

    Topping: Lossa försiktigt från formen. Vispa grädden fast och spritsa eller bred på pajen. Strö över citronskal.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.