Man måste inte ha färskost för att göra ostkaka. Detta recept är med kvarg vilket ger en mindre kaloririk kaka. Det är även gott att använda smaksatt kvarg, vilket ger många möjligheter.
Botten
200 g
mjöl
100 g
socker
100 g
smör rumstempererat
1
ägg
1/2 tsk
bakpulver
Fyllning
500 g
kvarg
70 g
socker
2 dl
grädde
3
äggulor
3
äggvitor
2 msk
marsanpulver
1 riven
skal av citron/lime
Beskrivning
Blanda ihop alla ingredienser till degen så att den går att forma till en boll.
Plasta in och låt vila i kylen ca 30 minuter
Fördela degen jämnt i en smörjd och mjölad springform (28 cm).
Behöver inte gå upp till kanten.
Fyllning:
Dela äggen och vispa upp vitan i en egen skål.
Blanda ihop resten av ingredienserna till smeten i en annan bunke.
Rör försiktigt ned den vispade äggvitan.
Häll ostfyllning på degen, täck med aluminiumfolie.
Gräddai 170 °C ca 60 min.
Ta bort folien och grädda i ytterligare 10 minuter för att får färg.
Servera som den är eller garnera med frukt och bär, alt bärkompott. Citronmeliss och/eller flagad mandel är också gott. Låt fantasin flöda.
Obs!
Låt kakan svalna ordentligt innan du skär i den!
äts (till skillnad från svensk ostkaka) som en vanlig kaka, gärna med vispgrädde på. Blanda allting i en skål och häll i en spring form (form med löstagbar kant)
Täck eventuellt ostkakanmed aluminiumfolie om den vill bli mörk mot slutet. Häll smeten i smord, vid eldfast form och grädda mitt i ugnen ca 45-50 minuter
Servera ostkakan ljummen direkt ur formen med hallonsylt och vispad grädde. Har gjort en liknande ostkaka en gång förut, men det var väldigt många år sen
Ett tips är att spara vasslen till bröd- och bullbak, frys i lagom portioner. Servera ostkakan ljummen eller kall tillsammans med vispad grädde och jordgubbssylt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.