Sätt ugnen på 180°C och placera gallret i mitten av ugnen.
Häll i mandelmjöl, sötning, kakaopulver (sikta genom en sil för att undvika klumpar), fiberhusk, bakpulver och salt i en mellanstor skål. Blanda ordentligt och ställ åt sidan.
Knäck äggen i en stor skål. Vispa med en elvisp i några minuter tills fluffigt.
Lägg i färskost och smält smör. Fortsätt att vispa tills smeten är jämn.
Häll ner mjölblandningen i den stora skålen och vispa i några minuter tills smeten är fluffig.
Smörj in två kakformar, 18 cm i diameter, gärna med borttagbara kanter, med smör. Om du inte har två formar får du grädda en i taget.
Häll i hälften av smeten i varje kakform och bred ut smeten till ett jämnt lager. Baka i ugnen i 15–20 minuter eller tills de är genomgräddade. Stick ner en tandpetare i mitten av kakan. Om knappt någon smet fastnar på den är de färdiga.
Låt tårtbottnarna svalna i formarna i minst 10 minuter innan du flyttar dem till ett galler där de får kallna helt. Täck in bottnarna med plastfolie och lägg in dem i kylskåpet tills de blivit kalla. Gärna över natten.
Jordnötsfrosting
Lägg i rumstempererat smör, färskost och jordnötssmör i en skål. Sikta gärna sötningen genom en sil för att slippa klumpar och häll i vaniljen. Vispa med en elvisp tills frostingen blivit jämn och fin i konsistensen.
Montering av tårtan
Lägg en av bottnarna med den platta sidan uppåt på det fat du kommer servera tårtan på. Bred ut ungefär 1/4 av frostingen över hela botten med en spatel eller slickepott. Lägg på den andra botten med den platta sidan uppåt och täck hela tårtan med resten av jordnötsfrostingen.
Vispa grädden ganska hårt och spritsa små "maränger" runt kanten på tårtan. En för varje bit. Hacka jordnötterna och strö dem över toppen. Tryck försiktigt ner ett körsbär på varje "gräddmaräng".
Jag har inget sötningsmedel i puderform, vad ska jag göra?
Ingen fara. Om du har vanligt erythritol (exempelvis Sukrin eller Sötströ som är en mix av erythritol och stevia) kan du mixa det i några minuter tills det är finfördelat. Ett annat alternativ är att använda några droppar flytande stevia.
Kan jag förbereda tårtan i förväg?
Om du gör en tårta med flera lager (som på bilden) kan du med fördel göra bottnarna en dag innan. Gör jordnötsfrostingen samma dag som du ska servera tårtan.
Måste jag äta upp allt på en gång?
Nej det måste du inte. Antingen kan du överraska dina kollegor eller grannar med dina smarriga resten eller så kan du helt enkelt täcka in tårtan och förvara den i kylen. Den håller sig saftig och god i minst 2–3 dagar. Om du fryser in den håller den sig i upp till 3 månader. Tina den i kylen över natten.
Jag gillar inte jordnötter. Kan jag byta ut det mot något annat?
Det går fint att byta ut jordnötssmöret mot vilket annat nötsmör som helst. Hasselnötter och choklad är exempelvis en vinnande kombination. Du kan också skippa nötsmöret helt och vips så har du en god vaniljfrosting istället.
Kan jag göra den här tårtan utan mandelmjöl?
Absolut! Men ha i åtanke att konsistensen och smaken kommer bli annorlunda. 2,5 dl mandelmjöl kan bytas ut mot 1 dl kokosmjöl.
Chokladtårtamed Dulce de Leche och Marängsmörkräm. Efter en viss korrigering av receptet, för att fungera med svenska måttangivelser, och några omgångar med provbakning så blev det provsmakning hos mig och tummen upp från fina Malin
Jag äter den med en klick grädde och bara njuter en stund i min ensamhet. Jag äter resterna av den fantastiska chokladtårtan jag bakade för ett par dagar sedan
Däribland den här chokladtårtanmed Baileysmousse som smakade gudomligt. Jag har haft fullt upp med att starta upp det nya året på jobbet och nu har jag äntligen kommit igång, och kan lägga ner lite mer tid på att visa er underbara bakverk =)
Rör ihop hallonsås med äggvisp. Dekorera med hallon och servera lite vaniljglass till. Idag fyller vår minsta 5 år och det firades i går med tårta och macarons. Fyll formen med hallonmousse och ställ in i kylskåp minst 4 timmar, gärna över natten. Fyll formen med hallonmousse och ställ in i kylskåp minst 4 timmar, gärna över natten
Det jag visste från början var att jag ville garnera med choklad-fingrar men sen satt jag och googlade tårtfyllningar och till slut bestämde jag mig för hallonmousse (för att få lite syrlighet) och kolagrädde (för pappa älskar kola)
Den här tårtan innehöll min favorit kladdkaka eller fransk chokladtårta som det så fint heter då det är massor av smält choklad i dem istället för kakao
Till efterrätt gjorde vi en otroligt god chokladtårtamed tryffelglasyr och rostade pinjenötter. )Igår kväll kom min fina svägerska på besök och vi lagade den mycket goda pastan med salami, pinjenötter och ricotta som jag gjorde för någon vecka sedan
Har inte gjort så många "naked cake" i mina dar men när jag kollade runt på nätet för lite tårtinspiration så var det nästa bara "naked cakes" (alltså tårtor som inte är täckta med marsipan eller sockerpasta) som fångade min uppmärksamhet
Här kommer ett tips på en mumsig chokladtårtamed mycket chokladsmak, perfekt om man älskar choklad. Nu till påsk är det snyggt att dekorera med chokladfingers eller Kit Kat runt tårtan och lägga på en massa färgglada chokladpåskägg
Här kan du själv välja hur sött du vill att det ska vara, smaka av med sötning tills du blir nöjd. Hallontårtan fick tummen upp här hemma så jag testade att göra en chokladtårta, lika enkel, lika god tycker jag
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.