Chokladtårta med jordnötsfrosting
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Chokladtårta med jordnötsfrosting

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 10 bitar
  • Chokladbottnarna
  • 2,5 dl (120 g) mandelmjöl
  • 1,5 dl erytritol
  • 1,25 dl kakaopulver
  • 1½ msk fiberhusk
  • 1 msk bakpulver
  • ¼ tsk salt
  • 4 ägg
  • 225 g färskost
  • 110 g smält smör
  • Jordnötsfrosting
  • 225 g smör
  • 225 g färskost
  • 1,25 dl osaltat och sockerfritt jordnötssmör
  • 50 ml erytritol i puderform
  • 2 tsk vaniljpulver
  • Garnering
  • 10 (80 g) körsbär (valfritt)
  • 1,25 dl vispgrädde
  • 1 msk finhackade salta jordnötter

Beskrivning

    Sätt ugnen på 180°C och placera gallret i mitten av ugnen.

    Häll i mandelmjöl, sötning, kakaopulver (sikta genom en sil för att undvika klumpar), fiberhusk, bakpulver och salt i en mellanstor skål. Blanda ordentligt och ställ åt sidan.

    Knäck äggen i en stor skål. Vispa med en elvisp i några minuter tills fluffigt.
    Lägg i färskost och smält smör. Fortsätt att vispa tills smeten är jämn.

    Häll ner mjölblandningen i den stora skålen och vispa i några minuter tills smeten är fluffig.

    Smörj in två kakformar, 18 cm i diameter, gärna med borttagbara kanter, med smör. Om du inte har två formar får du grädda en i taget.
    Häll i hälften av smeten i varje kakform och bred ut smeten till ett jämnt lager. Baka i ugnen i 15–20 minuter eller tills de är genomgräddade. Stick ner en tandpetare i mitten av kakan. Om knappt någon smet fastnar på den är de färdiga.

    Låt tårtbottnarna svalna i formarna i minst 10 minuter innan du flyttar dem till ett galler där de får kallna helt. Täck in bottnarna med plastfolie och lägg in dem i kylskåpet tills de blivit kalla. Gärna över natten.

    Jordnötsfrosting
    Lägg i rumstempererat smör, färskost och jordnötssmör i en skål. Sikta gärna sötningen genom en sil för att slippa klumpar och häll i vaniljen. Vispa med en elvisp tills frostingen blivit jämn och fin i konsistensen.

    Montering av tårtan
    Lägg en av bottnarna med den platta sidan uppåt på det fat du kommer servera tårtan på. Bred ut ungefär 1/4 av frostingen över hela botten med en spatel eller slickepott. Lägg på den andra botten med den platta sidan uppåt och täck hela tårtan med resten av jordnötsfrostingen.

    Vispa grädden ganska hårt och spritsa små "maränger" runt kanten på tårtan. En för varje bit. Hacka jordnötterna och strö dem över toppen. Tryck försiktigt ner ett körsbär på varje "gräddmaräng".

    Jag har inget sötningsmedel i puderform, vad ska jag göra?
    Ingen fara. Om du har vanligt erythritol (exempelvis Sukrin eller Sötströ som är en mix av erythritol och stevia) kan du mixa det i några minuter tills det är finfördelat. Ett annat alternativ är att använda några droppar flytande stevia.

    Kan jag förbereda tårtan i förväg?
    Om du gör en tårta med flera lager (som på bilden) kan du med fördel göra bottnarna en dag innan. Gör jordnötsfrostingen samma dag som du ska servera tårtan.

    Måste jag äta upp allt på en gång?
    Nej det måste du inte. Antingen kan du överraska dina kollegor eller grannar med dina smarriga resten eller så kan du helt enkelt täcka in tårtan och förvara den i kylen. Den håller sig saftig och god i minst 2–3 dagar. Om du fryser in den håller den sig i upp till 3 månader. Tina den i kylen över natten.

    Jag gillar inte jordnötter. Kan jag byta ut det mot något annat?
    Det går fint att byta ut jordnötssmöret mot vilket annat nötsmör som helst. Hasselnötter och choklad är exempelvis en vinnande kombination. Du kan också skippa nötsmöret helt och vips så har du en god vaniljfrosting istället.

    Kan jag göra den här tårtan utan mandelmjöl?
    Absolut! Men ha i åtanke att konsistensen och smaken kommer bli annorlunda. 2,5 dl mandelmjöl kan bytas ut mot 1 dl kokosmjöl.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.