Allt i ett bröd
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Allt i ett bröd

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Ett saftigt och matigt bröd där degen innehåller bland annat härliga tomater, rågsikt, jäst och olja. Fårost, oliver och oregano bakas in i degen på samma sätt som man gör en rulltårta. Rullarna formas sedan till vackra snurror och gräddas i ugnen.
  • 2 bröd
  • 1 dl vatten
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 1 pkt jäst (à 50 g)
  • 1 tsk salt
  • 3 msk olivolja
  • 12 1/2 dl rågsikt
  • Fyllning
  • 200 g fårost
  • 1 msk oregano
  • 30 urkärnade svarta oliver

Beskrivning

    Mät upp vatten i en kastrull. Värm tills vattnet känns fingerljummet, dvs stänker du några droppar på handen känns det varken varmt eller kallt. Använder du termometer ska den visa 37°C. Häll vattnet i degbunken.

    Mät upp och häll i krossade tomater, salt och olja. Smula i jästen. Rör med trägaffel tills jästen löst sig.

    Mät upp och häll i mjölet. Rör ner mjölet med trägaffel.

    Arbeta därefter degen med elvispens degkrokar. Arbeta i 5 minuter - ta tid - tills degen blir seg, men fortfarande ska den vara ganska lös. Strö lite mjöl över degen. Lägg på en bakduk. Låt jäsa i 45 minuter. Degen ska ha höjt sig rejält och blivit nästan dubbelt så stor.
    Öppna timer: 5 minuter
    Öppna timer: 45 minuter

    Sätt ugnen på 225°C.

    Häll upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Knåda några tag. Vid utbakningen kavlar du till en platta på 30 x 40 cm (för 2 bröd).

    Riv osten över degplattan. Använd grövsta sidan på råkostjärnet.

    Strö över oregano och lägg på svarta oliver. Rulla ihop som en rulltårta. Dela i två längder. Nyp ihop ändarna och forma till två snurror (för 2 bröd).

    Jäs på plåt och under bakduk. Jästiden brukar bli något längre. Skär några dekorativa snitt i snurrorna innan du gräddar. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min. Låt brödet kallna på galler.
    Öppna timer: 25 minuter

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.