Ett saftigt och matigt bröd där degen innehåller bland annat härliga tomater, rågsikt, jäst och olja. Fårost, oliver och oregano bakas in i degen på samma sätt som man gör en rulltårta. Rullarna formas sedan till vackra snurror och gräddas i ugnen.
2
bröd
1 dl
vatten
1 burk
krossade tomater (à 400 g)
1 pkt
jäst (à 50 g)
1 tsk
salt
3 msk
olivolja
12 1/2 dl
rågsikt
Fyllning
200 g
fårost
1 msk
oregano
30 urkärnade
svarta oliver
Beskrivning
Mät upp vatten i en kastrull. Värm tills vattnet känns fingerljummet, dvs stänker du några droppar på handen känns det varken varmt eller kallt. Använder du termometer ska den visa 37°C. Häll vattnet i degbunken.
Mät upp och häll i krossade tomater, salt och olja. Smula i jästen. Rör med trägaffel tills jästen löst sig.
Mät upp och häll i mjölet. Rör ner mjölet med trägaffel.
Arbeta därefter degen med elvispens degkrokar. Arbeta i 5 minuter - ta tid - tills degen blir seg, men fortfarande ska den vara ganska lös. Strö lite mjöl över degen. Lägg på en bakduk. Låt jäsa i 45 minuter. Degen ska ha höjt sig rejält och blivit nästan dubbelt så stor.
Öppna timer: 5 minuter
Öppna timer: 45 minuter
Sätt ugnen på 225°C.
Häll upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Knåda några tag. Vid utbakningen kavlar du till en platta på 30 x 40 cm (för 2 bröd).
Riv osten över degplattan. Använd grövsta sidan på råkostjärnet.
Strö över oregano och lägg på svarta oliver. Rulla ihop som en rulltårta. Dela i två längder. Nyp ihop ändarna och forma till två snurror (för 2 bröd).
Jäs på plåt och under bakduk. Jästiden brukar bli något längre. Skär några dekorativa snitt i snurrorna innan du gräddar. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min. Låt brödet kallna på galler.
Öppna timer: 25 minuter
Mät upp vatten i en kastrull. Häll upp degen på ett mjölat bakbord. Låt bröden kallna på galler. Värm tills vattnet är fingerljummet och häll över i en bunke
Ibland när jag vaknar tidigt på helgen brukar jag baka något gott bröd och sedan överraska maken med lite nybakat till frukosten (jag sparar min ranson till kvällsmaten istället)
Och framförallt gott. Här kommer ett recept på ettriktigt snabbt och enkelt bröd som passar till helgens frukostar, mellanmål och kvällsfika – gjort på bovete – & kokosmjöl
I det här receptet slippernialltdetta. Jag vet inte hur det är för er, men för mig så hamnar mjöl överallt, det blirkladdigt och hela processen känns nervöst med allt som ska stämma med knådning, vätsketemperatur och jäsningstider
Smidigt med alltiett. Låt puttra någon minut och häll sedan allt över fisken och riset. Stek sedan på diverse grönsaker, jag tog hackad gul lök, squash och broccolibuketter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.