Blir en hållbar och god äppelgelé kokt med socker och gul melatin som är pektin och konserveringsmedel för gelé. Går också fint att koka med syltsocker med lite extra pektin eller gelésocker. Använder du gelésocker tar du 1 dl gelésocker multi per dl avrunnen äppelsaft.
Gelén kan du hälla på rena sterilisterade glasburkar - exempelvis begagnade syltburkar eller liknande.
Jag skalade ej äpplena då det är lättare att bara koka ihop dem till mos och sedan sila ut saften. Sedan slängde jag resterna. Men om du vill ta vara på allt så kan man skala äpplena och använda det äppelmos som blir kvar när du silat ut äppelsaften och koka ihop med socker efter smak. Tillsätt eventuellt lite konserveringsmedel om du vill ha ett hållbart mos. Då får du ett slags fast äppelmos. Lägg i burkar eller frys in i omgångar.
Kolla gärna så att gelén stelnar som du vill genom att göra ett geléprov innan du häller på burk. Tillsätt annars mer pektin - köp gärna en flaska eller påse pektin att ha till hands om det skulle behövas.
Förvaras mörkt och svalt - kan dock vara rumstemperatur. Lång hållbarhet. Öppnad burk förvaras i kylen.
Tillagning
Skär bort fula delar och blomfäste samt kärnhus. De behövs ej skalas. Dela dem i tärningar.
Koka äpplena med vattnet i 15 minuter i en stor kastrull med tjock botten. Mosa eventuellt ihop dem med en potatisstöt eller mixa med en stavmixer.
Häll äppelkoket i en silduk i ett durkslag eller en silställning exempelvis saftsil Jonas. Låt rinna i 35 minuter. Mosa och tryck ut sista saften. Äppelresterna kan slängas.
Mät upp den avrunna äppelsaften. Jag fick ut en liter saft och tog till det en påse gul melatin och 750 gram socker. Räkna alltså runt 75 gram socker till 1 dl saft.
Koka upp äppelsaften i en stor kastrull och låt den koka i ca 3 minuter.
Tillsätt lite socker i taget och sist gul melatin. Rör tills sockret löst sig.
Koka upp och koka en minut. Skumma med en slev.
Gör pektinprov: häll en liten bit av gelén på en liten tallrik. Ställ i frysen att kallna. Dra med en sked genom gelén och kolla så att den stelnat fint. Koka annars fem minuter till och prova igen. Stelnar den inte då så ta i extra pektin.
Fördela gelén i rena burkar. Sätt på lock och sätt att svalna upp och ner.
Äpplen och chili gifter sig faktiskt riktigt bra. Om man kombinerar äpplen med chili får man till resultat en sötstark gelé som passar i många sammanhang, skulle tro att detta passar alla fans av sötstarka såser
Ingredienser Portioner. 1 l 2 kg knappt mogna äpplen (2 kg äpplen motsvarar 4 l skuren frukt) 1 l vatten 9 dl socker per avrunnen liter saft ev pektin Smaksättning 1 dl myntablad eller chilifrukter eller rönnbär (1 dl myntablad motsvarar 2 chilifrukter eller 4 dl rönnbär) Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Äppelgelé. 27 september 2014, 18. 38. Härom veckan bakade vi äppelpajer som Erik skulle ha med sig till jobbfikat och det blev en massa skal över (vi bakade tre pajer så skal från nästan 2 kg äpplen)
Någon mer än vi som har en massa äpplen i källaren. Våra egna äpplen tog snabbt slut. Det var vår första äppelskörden – och de 20 äpplen vi fick försvann snabbt in i munnen
Idag provade jag att göra äppelgelé som jag smaksatte med hemodlad fläder, chili och mynta. Min dotter Moa tyckte att jag såg ut som "en sån där häxa som kokar ihop en massa giftiga saker"
AnkleverAnkleverterrinVitt bröd, av lantbrödstyp som steks frasigt i smör. Balsamicokokta plommon och pumpakärnorBalsamicoSockerPlommonPumpakärnorKoka ihop balsamico och socker
Hej på er,. Hoppas att allt är riktigt bra med er. Här är det bra men intensivt. Har börjat på nytt jobb den här veckan, så huvudet är fullproppat med ny information
Årets första sommarbakelse blev det i helgen med jordgubbar och hallon (dock inte Svenska. ). En enkel bakelse som man snabbt kan göra när det kommer gäster, bara man har lite smördeg hemma
DAGENS RECEPT 14-11-15SMÖRDEGSLÄNGD MED ÄPPLENLuftigt lätta och spröda är de här "bakelserna" som passar lika bra till efterrätt som till kaffe eller te
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.