1750 gram
strösockerSkär bort fula delar och blomfäste samt kärnhus. De behövs ej skalas. Dela dem i tärningar. Koka äpplena med vattnet i 15 minuter i en stor kastrull med tjock botten. Mosa eventuellt ihop dem med en potatisstöt eller mixa med en stavmixer. Häll äppelkoket i en silduk i ett durkslag eller en silställning exempelvis saftsil Jonas. Låt rinna i 35 minuter. Mosa och tryck ut sista saften. Äppelresterna kan slängas. Mät upp den avrunna äppelsaften. Jag fick ut en liter saft och tog till det en påse gul melatin och 750 gram socker. Räkna alltså runt 75 gram socker till 1 dl saft. Koka upp äppelsaften i en stor kastrull och låt den koka i ca 3 minuter. Tillsätt lite socker i taget och sist gul melatin. Rör tills sockret löst sig. Koka upp och koka en minut. Skumma med en slev. Gör pektinprov: häll en liten bit av gelén på en liten tallrik. Ställ i frysen att kallna. Dra med en sked genom gelén och kolla så att den stelnat fint. Koka annars fem minuter till och prova igen. Stelnar den inte då så ta i extra pektin. Fördela gelén i rena burkar. Sätt på lock och sätt att svalna upp och ner.
5 st päron. 15 dl strösocker. 10,5 tsk vaniljsocker. 10,5 st vaniljstång. 15 st päron 5 dl strösocker 0,5 tsk vaniljsocker 0,5 st vaniljstångSkala och kärna ur päronen
Äpplen och chili gifter sig faktiskt riktigt bra. Om man kombinerar äpplen med chili får man till resultat en sötstark gelé som passar i många sammanhang, skulle tro att detta passar alla fans av sötstarka såser
Ingredienser Portioner. 1 l 2 kg knappt mogna äpplen (2 kg äpplen motsvarar 4 l skuren frukt) 1 l vatten 9 dl socker per avrunnen liter saft ev pektin Smaksättning 1 dl myntablad eller chilifrukter eller rönnbär (1 dl myntablad motsvarar 2 chilifrukter eller 4 dl rönnbär) Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Äppelgelé går alldeles utmärkt att koka på skal och skrutt från äppelrensning, det blir supergott att servera till en stek i höstrusket och just nu sitter jag och funderar på om man inte kan göra kakor eller godis på det också
Idag provade jag att göra äppelgelé som jag smaksatte med hemodlad fläder, chili och mynta. Min dotter Moa tyckte att jag såg ut som "en sån där häxa som kokar ihop en massa giftiga saker"
AnkleverAnkleverterrinVitt bröd, av lantbrödstyp som steks frasigt i smör. Balsamicokokta plommon och pumpakärnorBalsamicoSockerPlommonPumpakärnorKoka ihop balsamico och socker
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.