Äppelgelé
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 kg äpplen
  • 12 dl vatten
  • 140 gram gul melatin, 1 påse
  • 1750 gram strösockerSkär bort fula delar och blomfäste samt kärnhus. De behövs ej skalas. Dela dem i tärningar. Koka äpplena med vattnet i 15 minuter i en stor kastrull med tjock botten. Mosa eventuellt ihop dem med en potatisstöt eller mixa med en stavmixer. Häll äppelkoket i en silduk i ett durkslag eller en silställning exempelvis saftsil Jonas. Låt rinna i 35 minuter. Mosa och tryck ut sista saften. Äppelresterna kan slängas. Mät upp den avrunna äppelsaften. Jag fick ut en liter saft och tog till det en påse gul melatin och 750 gram socker. Räkna alltså runt 75 gram socker till 1 dl saft. Koka upp äppelsaften i en stor kastrull och låt den koka i ca 3 minuter. Tillsätt lite socker i taget och sist gul melatin. Rör tills sockret löst sig. Koka upp och koka en minut. Skumma med en slev. Gör pektinprov: häll en liten bit av gelén på en liten tallrik. Ställ i frysen att kallna. Dra med en sked genom gelén och kolla så att den stelnat fint. Koka annars fem minuter till och prova igen. Stelnar den inte då så ta i extra pektin. Fördela gelén i rena burkar. Sätt på lock och sätt att svalna upp och ner.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.