Monika Ahlbergs äppelgelé
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 kg knappt mogna syrliga äpplen
  • 11 l vatten
  • 19 dl strösocker per liter avrunnen saft
  • 12 msk torkad timjan
  • 12 kg knappt mogna syrliga äpplen 1 l vatten 9 dl strösocker per liter avrunnen saft 2 msk torkad timjanSkär äpplena i sockerbitsstora bitar och koka upp vattnet i en stor gryta. Lägg frukten i det kokande vattnet och koka under lock i cirka 10 minuter tills frukten har blivit mjuk. Häll sedan massan i en silställning över en bunke och låt självrinna i cirka 30 minuter. Mät upp saften från bunken. För varje liter saft ska 9 deciliter socker tillsättas. Koka saftblandningen i två minuter utan lock i grytan. Lyft bort grytan från värmen och tillsätt lite socker i taget och tillsätt sedan timjan. Rör om tills sockret har lösts upp. Värm upp saften igen och låt koka kraftigt utan lock och utan att röra i 10 minuter. Gör sedan ett geléprov: Doppa en matsked i gelékoket och håll sedan upp den. De sista dropparna som lämnar skeden ska vara geléaktiga. Koka eventuellt ytterligare några minuter. Ta grytan från värmen och låt stå cirka 5 minuter. Ös upp gelén i rena glasburkar och förslut. Kyl till sist burkarna.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.