12 kg
knappt mogna syrliga äpplen 1 l vatten 9 dl strösocker per liter avrunnen saft 2 msk torkad timjanSkär äpplena i sockerbitsstora bitar och koka upp vattnet i en stor gryta. Lägg frukten i det kokande vattnet och koka under lock i cirka 10 minuter tills frukten har blivit mjuk. Häll sedan massan i en silställning över en bunke och låt självrinna i cirka 30 minuter. Mät upp saften från bunken. För varje liter saft ska 9 deciliter socker tillsättas. Koka saftblandningen i två minuter utan lock i grytan. Lyft bort grytan från värmen och tillsätt lite socker i taget och tillsätt sedan timjan. Rör om tills sockret har lösts upp. Värm upp saften igen och låt koka kraftigt utan lock och utan att röra i 10 minuter. Gör sedan ett geléprov: Doppa en matsked i gelékoket och håll sedan upp den. De sista dropparna som lämnar skeden ska vara geléaktiga. Koka eventuellt ytterligare några minuter. Ta grytan från värmen och låt stå cirka 5 minuter. Ös upp gelén i rena glasburkar och förslut. Kyl till sist burkarna.
5 st päron. 15 dl strösocker. 10,5 tsk vaniljsocker. 10,5 st vaniljstång. 15 st päron 5 dl strösocker 0,5 tsk vaniljsocker 0,5 st vaniljstångSkala och kärna ur päronen
Sätt ugnen på 225 gr. Koka riset i lättsaltat vatten enligt beskrivning på rispaketet. Skär kasslern i tärningar eller stavar och bryn den i 4 tsk flytande margarin eller olja
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.