Älgstek
marianne_pias
marianne_pias

Älgstek

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Älgkött Tex Fransyska, Rostbiff eller Innanlår
  • 2 Gula Lökar eller Purjo
  • Salt och Svartpeppar
  • 2-3 Matskedar Kalvfond
  • 4-6 Dl Vatten
  • Gräddsås
  • 4 msk idealmjöl
  • 1 dl vatten
  • 4 dl Steksky från köttet
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk soja
  • Salt och vitpeppar

Beskrivning

    Skär bort hinnor och ev fett från köttet.

    Gnid in salt och peppar

    Bryn köttet runt om i smör i en stekgryta

    Häll i vatten och kalv fond.

    Låt vattnet koka upp, dra ner värmen så att köttet sjuder

    Låt det sjuda i ca 2 timmar och en inner temperatur på ca 90 grader.

    Skär löken i klyftor och lägg i dem eftrr ca 1 timme

    Ha koll på att det inte kokar torrt häll på mer vatten.

    När steken är färdig skär den i tunna skivor på tvären


    Gräddsås

    Blanda idealmjöl med vattnet, gärna i en rednings bägare, så att den blir klumpfri

    Sila stekskyn i en kastrull och koka upp vispa i mjölblandningen

    Späd med grädden och koka upp under vispning
    Koka på svag värme några minuter rör om så att det inte bränns

    Smaka av såsen med salt, peppar och soja

    Servera med potatis och löken + tex kokta morötter

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.