12,5 dl
fiskfond (2 msk koncentrat och 2 dl vatten)
12,5 dl
vispgrädde
10,5 dl
crème fraîche
160 g
dill
120 g
bladspenat
11,5 msk
solroskärnor
11,5 msk
linfrön
11,5 msk
pumpakärnor
10,5 msk
olivolja
1
havssalt
1 Torskbiffar250
g torskfilé, kylskåpskall (msc-märkt) 8 g salt 150 g vispgrädde, kylskåpskall 20 g pankoströbröd 2 dl pankoströbröd (till panering) smör, normalsaltat (till stekning)
1 Citronpicklade
grönsaker och kål1,5 dl ättiksprit 12 % 1,5 dl strösocker 3 dl vatten 1 citron, skalet 80 g blomkål 2 bananschalottenlökar [ca 80 g] 3 jordärtskockor [ca 80 g] 0,5 fänkål [ca 80 g] 80 g kål (bryssel-, spets- eller färsk vitkål) 20 g dill smör, normalsaltat salt
1 Grovmosade
vita rotfrukter400 g jordärtskocka 300 g palsternacka salt 1 msk smör, normalsaltat
Skär ner den kylskåpskalla fisken i mindre bitar. Kör fisken i matberedare på högsta hastighet tillsammans med saltet tills färsen snurrar runt i en klump. Fördela smeten jämnt i matberedaren med en slickepott. Häll snabbt i den kylskåpskalla grädden samtidigt som du kör matberedaren på högsta hastighet i max 1 minut. Ta ur färsen och blanda i ströbrödet för hand. Låt svälla i kyl 10 minuter. Forma fiskfärsen till 80-90 grams biffar. Vänd biffarna i ströbröd och stek frasiga i smör. Baka dem sedan färdigt i ugnen på 100 grader tills de har en innertemperatur på 45 grader. Citronpicklade grönsaker och kål
Koka upp ättika, socker och vatten tillsammans med hyvlat citronskal. Låt svalna till 85-90 grader i rumstemperatur. Skär ner blomkålen i små buketter och skiva lök, jordärtsskocka och fänkål tunt. Slå lagen över grönsakerna och låt dra ca 30 minuter. Plocka eller skär ner kålbladen i mindre bitar och dillen i vippor. Häll av lagen från grönsakerna. Fräs kålbladen i smör i en stekpanna, vänd i grönsakerna och dillvipporna. Avsluta med att salta. Grovmosade vita rotfrukter
Skala rotfrukterna och koka dem mjuka i saltat vatten. Låt ånga av och mosa med potatispress tillsammans med smör och salt. Skummig dillsås
Skala och tärna löken och fräs i smör tillsammans dillstjälkar och vitpeppar. Tillsätt vitt vin och fiskbuljong och reducera en tredjedel. Ha i grädde och crème fraiche och låt sjuda 5 minuter. Mixa såsen i en kannmixer på högsta effekt tillsammans med dill och spenat. Smaka av och sila genom en finmaskig sil. Rostade frön
Fräs fröerna i olivolja i en panna tills de poppar, salta och låt rinna av på hushållspapper. Servering
Servera fiskbiffarna med de picklade grönsakerna, rotfruktsmoset, dillsåsen och de rostade fröna.
Idag firar jag sommaren med en riktigt härlig fisk- och grönsaksrätt. Med en skummig pepparrotssmakande äggsås till blir det en rätt som platsar till helg
Är det något jag kan rekommendera så är det en stor gjutjärnsgryta som man med gott samvete kan lämna på spisen och låta småputtra utan att man skall ta risken att det bränns fast eller kokar över
Kycklingspett och wokade grönsakermed nudlarKycklingspetten. Blanda chilisåsen med soja och vitlök. Som vanligt när vi jobbar med kyckling i hemkunskapen så går vi ju igenom det här med att få den genomstekt så man inte blir magsjuk pga eventuella campylobacter
Det som sker med den i ugnen tillsammans med andra rotfrukter ochgrönsaker, olivolja, salt, peppar, lite smoked paprika, italiensk salladskrydda, vitlök, flytande honung [färska kryddor om man har det hemma vilket jag tyvärr inte hade i helgen som passerade] är något magiskt och dessutom så sköter de ju sig helt på egen hand
Jag ville ha dem vitaoch vintriga med en smak av mint och jag måste bara säga att de blev så goda med den krämiga fyllningen av vit choklad, philadelphiaost och krossade polkagrisar, mums
Eller ja man är alltid mer peppad med fredagar när man är frisk och mår bra. Just nu vill jag bara bli bra och orka göra något annat än att sitta och stirra i soffan eller ligga och sova
Gör egen aioli, snabbt och enkelt med stavmixer eller elvisp. Smaksätt med något mer om du vill, tex hackad persilja, någon annan färsk ört eller chili
Utom sött och surt och buljong finns det nog inte några likheter med storkockarnas såser. Den blivande finalisten Tommy Myllymäki segrade i såsduellen med sin sötsura dillsås
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.