12 syrenklasar,
blomklasar ca 2,7 dl. Rensade och plockade från kvisten.
15 dl
vatten
15
citroner
12,5 tsk
citronsyra
15 dl
strösocker
11 krm
natriumbensoatSkaka blomklasar från insekter, rensa och skölj dem noga samt plocka blommorna från stjälken/kvisten. Mät upp vatten, citronsyra samt natriumbensoat. Lägg i en stor kastrull ca 5 liter. Dela och pressa saften ur citronerna samt tillsätt den färskpressade citronjuicen. Koka upp och rör tills sockret löst sig. Ta av från värmen och lägg syrenblommorna. Sätt tillbaka på värmen och låt sjuda på 70-80 grader i 5 minuter. Det ska ej koka - då kan det bli bittert. Ta av från värmen och låt svalna några minuter. Häll av i en saftsil eller annan sil. Låt det stå att droppa i några minuter. Häll upp saften i väl rengjord saftflaska och förslut direkt. Låt svalna helt. Nu kan du använda saften och späda med 4-6 gånger vatten vid servering. Lägg gärna i is vid servering. Eller blanda saften och ställ kallt till servering.
Jag har inte smakat syrensaft förut och älskar att testa nya saker. Nu är det snart sommar och med hemkokt saft i kylskåpet kan du njuta av sommaren länge
Nu har jag gjort syrensaft som jag tänkt i flera år att jag ska testa. Syrensaften kan nog bli riktigt bra att göra sorbetglass utav och varför inte blanda saften med bubbelvatten och isbitar
20 klasar lila bondsyrén. 1 kg socker. 1 l vatten. 30 g citronsyra. 2 lime eller en citron. Skölj blomklasarna och rensa dem så att bara blommorna blir kvar
20 klasar lila bondsyrén (viktigt att det är bondsyrén). 1 kg socker. 1 l vatten. 30 g citronsyra. 1 citron. Skölj blomklasarna och rensa dem så att bara blommorna blir kvar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.