Surdegsbröd på fullkornsvete – Grundrecept
www.kronjast.se
www.kronjast.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Ingredienser 150 g ( 1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk 500 g (5 dl) vatten, kallt 750 g (ca 12,5 dl) vetemjöl special 15 g (2,5 tsk) salt eller havssalt 20 g (1,5 msk) oliv- eller rapsolja1 Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt sedan övriga ingredienser utom salt. 2 Knåda till en smidig deg, 2 min sakta och 6 min snabbt i maskin eller 20 min för hand. Häll i saltet i slutet, sista 2 min i maskin på snabb hastighet. Degen får vara lös, men inte kladdig.
  • Forma degen jämn och fin. Låt jäsa i oljad bunke täckt med plast ca 1 h. 3 Vid degens kanter mot mitten och vänd degen upp och ner och låt sedan jäsa ytterligare 1 h. 4 Häll upp degen på bordet. Dela i 2-3 bitar till bröd eller 4 bitar till baguetter. Rulla varsamt till önskad form. 5 Sikta lite mjöl över bröden, lägg dem på en plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 h. 6 Sätt ugnen på 260 °C. 7 Snitta bröden precis innan du sätter dem i ugnen. Sänk till 230 °C. 8 Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, 25-30 min och låt sedan svalna på galler.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.