Ingredienser 150 g ( 1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk 500 g (5 dl) vatten, kallt 750 g (ca 12,5 dl) vetemjöl special 15 g (2,5 tsk) salt eller havssalt 20 g (1,5 msk) oliv- eller rapsolja1 Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt sedan övriga ingredienser utom salt. 2 Knåda till en smidig deg, 2 min sakta och 6 min snabbt i maskin eller 20 min för hand. Häll i saltet i slutet, sista 2 min i maskin på snabb hastighet. Degen får vara lös, men inte kladdig.
Forma degen jämn och fin. Låt jäsa i oljad bunke täckt med plast ca 1 h. 3 Vid degens kanter mot mitten och vänd degen upp och ner och låt sedan jäsa ytterligare 1 h. 4 Häll upp degen på bordet. Dela i 2-3 bitar till bröd eller 4 bitar till baguetter. Rulla varsamt till önskad form. 5 Sikta lite mjöl över bröden, lägg dem på en plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 h. 6 Sätt ugnen på 260 °C. 7 Snitta bröden precis innan du sätter dem i ugnen. Sänk till 230 °C. 8 Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, 25-30 min och låt sedan svalna på galler.
Mumsigt och enkelt surdegsbröd. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och täck med plast
Bakade nyligen mitt första surdegsbröd, vilket blev supergott verkligen. Jag gör tyvärr inte egen surdeg, det är ju så mycket enklare att köpa färdig i matbutiken
Jag ahde lite surdegsbröd som jag rostade i min Kitchen Aid brödrost som jag fick när jag fyllde år. 2 rostade surdegsbröd, en över och en under äggsalladen. 2 rostade surdegsbröd
Stjälp upp bröden på stenen/plåtarna, skåra dem. Låt brödet kallna på galler. Vispa ner 6 dl ljummet vatten, 28 g havssalt och 500 g fullkornsvetemjöl. Arbeta sedan med händerna in ytterligare 500 g fullkornsvetemjöl. Sätt ugnen på 280 grader, lägg in en baksten eller sätt in dubbla plåtar i ugnen
13 dl vetemjöl 125 g smör 1-2 msk vatten 1 tsk saltSätt ugnen på 225 grader. Tryck ut den i en pajform och förgrädda pajskalet ca 10–12 minuter tills det fått vacker färg
Forma degen till en vriden limpa och lägg på bakpappersklädd plåt. Förslag på smaksättning/fyllning. Använder man ändå bergssalt så måste man tänka på att minska mängden
Eftersom det tar lite tid att koka bönor och kikärter så brukar jag koka en större sats på en gång. Jag delar sedan upp dem i påsar och fryser dem tills jag ska använda dem
Månadens sötsak – Muffins. Man kan verkligen göra muffins på hur många sätt som helst och roligast är det när man får experimentera fritt med smaker och ingredienser tycker jag
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.