Grundrecept på ljust matbröd
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 13 dl vatten
  • 11 msk sirap eller honung
  • 11/2 msk olja
  • 11 tsk salt
  • 16 1/2 dl vetemjöl (cirka 400 g)
  • 1 eventuellt mjöl till utbakningRör ut jästen i 37 gradigt vatten i en bunke.
  • 1 Blanda i sirap, olja, salt och mjöl.
  • 1 Bearbeta degen under cirka 15 minuter i matberedaren tills den känns smidig, den ska vara rätt så lös. Knådar jag för hand brukar jag fuska lite men brödet blir bättre ju längre det är knådat.
  • 1 Täck över degen med en bakduk och låt den jäsa i cirka 30 minuter.
  • 1 Forma bröden, antingen till bullar eller limpor. Låt degen jäsa övertäckt ännu en gång i cirka 30 minuter.
  • 1 Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bröden när de jäst klart. Bullar tar cirka 10-12 minuter. Limpor tar cirka 30-35 minuter.
  • 1 När de är klara, ta ut dem och låt dem svalna på galler.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.