150 g
jäst 1 g saffran 2 dl strösocker 5 dl mjölk 250 g rumsvarmt smör 1 st ägg 1 tsk salt 16 dl vetemjöl Fyllning 75 g rumsvarmt smör 0.5 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 1 dl fast vaniljkräm av marsanpulver Lussekatter 0.5 dl russin Pensling ägg Ugn: 225°Smula jästen i en degskål. Mortla saffran med 1 msk av sockret. Värm mjölken med saffran till 37°. Häll över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av sockret, smöret i bitar, ägg, salt och mjöl.
1 Arbeta
degen väl i maskin. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
1 Fyllning:
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Lägg russinen i blöt i vatten.
1 Ta
upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut en av dem till en rektangel, 60 x 30 cm. Bred först på smörfyllning på halva, sedan vaniljkräm ovanpå smöret. Vik över den ofyllda halvan.
1 Skär
degen i remsor, snurra ihop till en bulle och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta i 40 minuter.
1 Lussekatter:
Rulla ut en längd av degen och dela i 18 bitar. Rulla ut fingertjocka längder och forma lussekatter. Tryck i russin. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.
1 Pensla
med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
1 Pensla
bullarna med smält smör och doppa i socker eller sikta över florsocker.
Pensla bullarna med smält smör och rulla i strösocker, utan att sockret hamnar på vaniljkrämen. Detta recept som ger de godaste bullarna med mycket vanilj- och kardemummasmak måste ni prova
Här är det senaste receptet jag hittade som jag ville prova, med några modifieringar. Varje gång jag gör vaniljkräm eller vaniljsås så börjar jag leta efter ett nytt recept att prova
(Med potatismjöl bör vaniljkrämen användas nygjord, med majsstärkelse kan den göras en dag innan. Förvara vaniljkrämen i kylskåp tills den ska användas
Späd med mjölk om den känns för tjock när du ska använda den. Sila sedan vaniljkrämen ner i en skål och lägg gladpack direkt på ytan för att undvika att det bildas skinn
En underbar vaniljkräm som passar utmärkt till olika bakverk. Jag brukar använda den till att fylla mina eclair eller så brukar jag ha den som tårtfyllning
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljkornen och tillsätt med stjälkarna. Vaniljkräm är riktigt smarrigt att ha i tårtor, speciellt hemlagad
Att koka sin egen vaniljkräm låter mer avancerat än vad det egentligen är. Lägg ner vaniljen och stången i kastrullen och koka upp under omrörning tills vaniljkrämen tjocknar
Många gånger har jag gjort vaniljkräm, men jag har aldrig varit sådär riktigt nöjd med den. Och inte gjorde jag den endast på mjölk, jag lyxar till det med grädde i detta recept
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.