Saffransbutterkaka – recept
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 12 1/2 dl mjölk
  • 11/2 pkt saffran (0,25 g)
  • 11/4 pkt färsk jäst (cirka 12,5 g)
  • 11 krm salt
  • 11/2 dl strösocker
  • 16 dl vetemjöl + till utbakningen
  • 1150 g mandelmassa
  • 1100 g smör
  • 13-4 msk strösocker
  • 12-3 msk finhackade hasselnötskärnor
  • 11 äggula
  • 11 msk vatten
  • 1 pärlsocker
  • 12-3 msk grovhackade hasselnötskärnor
  • 1 Glasyr:
  • 11 dl florsockerSmält smöret i en liten kastrull, ta av värmen, blanda i mjölk och saffran och låt degspadet svalna till 37 grader.
  • 1 Rör ut jästen med degspadet i en bunke, använd gärna köksmaskin monterad med en degkrok. Blanda i salt och strösocker. Tillsätt 5 dl vetemjöl och arbeta ihop till en deg. Arbeta in cirka 1 msk vetemjöl i taget tills det blir en smidig men inte alltför hård deg. Knåda degen i köksmaskin cirka 3 minuter, för hand cirka 5 minuter. Jäs under bakduk, cirka 30 minuter.
  • 1 Riv mandelmassan grovt och blanda den med smöret.
  • 1 Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangulär kaka, cirka 35 cm x 40 cm. Bred på mandelmassa- och smörblandningen. Strö över sockret och finhackade hasselnötterna. Rulla ihop, inte för hårt från långsidan. Skär längden i cirka 10-12 lika stora bitar. Ställ bitarna med snittytan upp i en kakform klädd med bakplåtspapper, cirka 25 cm i diameter. Pensla med gulan som vispats med vattnet. Strö över pärlsocker och grovhackade nötterna. Låt jäsa utan bakduk cirka 30 minuter.
  • 1 Värm ugnen till 225 grader. Grädda butterkakan i nedre delen av ugnen 15-20 minuter eller tills den är genomgräddad och fått fin färg. Ta ut kakan och låt kallna på ett galler under bakduk.
  • 1 Rör ihop florsocker och vatten, ringla glasyren över kakan och låt glasyren stelna.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.