11 dl
florsockerSmält smöret i en liten kastrull, ta av värmen, blanda i mjölk och saffran och låt degspadet svalna till 37 grader.
1 Rör
ut jästen med degspadet i en bunke, använd gärna köksmaskin monterad med en degkrok. Blanda i salt och strösocker. Tillsätt 5 dl vetemjöl och arbeta ihop till en deg. Arbeta in cirka 1 msk vetemjöl i taget tills det blir en smidig men inte alltför hård deg. Knåda degen i köksmaskin cirka 3 minuter, för hand cirka 5 minuter. Jäs under bakduk, cirka 30 minuter.
1 Riv
mandelmassan grovt och blanda den med smöret.
1 Ta
upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangulär kaka, cirka 35 cm x 40 cm. Bred på mandelmassa- och smörblandningen. Strö över sockret och finhackade hasselnötterna. Rulla ihop, inte för hårt från långsidan. Skär längden i cirka 10-12 lika stora bitar. Ställ bitarna med snittytan upp i en kakform klädd med bakplåtspapper, cirka 25 cm i diameter. Pensla med gulan som vispats med vattnet. Strö över pärlsocker och grovhackade nötterna. Låt jäsa utan bakduk cirka 30 minuter.
1 Värm
ugnen till 225 grader. Grädda butterkakan i nedre delen av ugnen 15-20 minuter eller tills den är genomgräddad och fått fin färg. Ta ut kakan och låt kallna på ett galler under bakduk.
1 Rör
ihop florsocker och vatten, ringla glasyren över kakan och låt glasyren stelna.
Här kommer 30 recept på billig vardagsmat – 1 middagstips för varje dag i hela månaden. 30 recept p. Kommer du ihåg att jag körde Snålseptember förra året
Servera med en skiva nyttigt bröd – t ex mitt glutenfria som du hittar HÄR. Jag har satt ihop en nyttig vecka med nyttiga recept som jag själv tänkte köra i nästa vecka
Då var det måndag och vardag igen. Helgerna är alldeles för korta känns det som. Vi har i alla fall ätit god mat i helgen och till söndagsmiddag fick det bli lax i ugn
I Umeå blev deltagarna så pass nyfikna och inspirerade att jag beslutade mig att ta fram ett recept som är så likt traditionellt, svenskt, mjukt tunnbröd som möjligt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.