Potatisfocaccia med rödlök och timjan
Svt
Svt
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • potatis, mjölig (ca 3 normalstora)
  • 1 fingervarmt vatten
  • 1 jäst (25 g)
  • 1 olivolja
  • 1 salt
  • 1 siktat dinkelmjöl
  • 1 hasselnötter
  • 1 rödlökar skurna i tunna skivor
  • 1 flingsalt
  • 1 näve färsk timjan
  • 1 olivolja (extra till gräddningen)1. Skala potatisarna, dela dem på mitten och lägg dom i en liten kastrull. Täck potatisarna med vatten och koka dom i ungefär 10 minuter eller tills de är mjuka rakt igenom. 2. Häll av potatisarna i ett durkslag och låt dom svalna ett par minuter.  3. Rosta hasselnötterna i en stekpanna på hög värme. Skaka pannan hela tiden så de inte bränns. Hacka nötterna grovt. 4. Smula jästen i en bunke. Häll i en skvätt av det ljumma vattnet och rör om tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet, olja och salt. Pressa i potatisarna genom en potatispress. Rör om ordentligt. Lägg i de hackade nötterna. Häll i lite mjöl i taget och arbeta in den i degen med en träsked eller – ännu hellre, med degkrokarna på en elvisp. Spara lite av mjölet till utbakningen. Knåda degen tills den släpper från kanterna.  5. Lägg på en bakduk eller plastfolie och låt degen jäsa i 45 minuter. 6. Häll ett par matskedar olivolja i en långpanna eller stor pajform och vicka runt så att oljan täcker botten. 7. Vält upp degen och knåda den lite lätt. Platta ut den och lägg den i formen. Tryck ut degen så den fyller hela formen. Gör gropar i degen med fingertopparna. Skär löken tunt och lägg över hela degen. Repa timjankvistar och tryck i bladen i degen.  Lägg över en bakduk eller plastfolie och låt degen jäsa i ytterligare 30 minuter. 8. Sätt ugnen på 225 grader. 9. Ringla över ett par matskedar olivolja över den färdigjästa focaccian och strö över ½ tesked flingsalt. 10. Sätt in i ugnen i 25-30 minuter. 11. Låt den svalna något innan du skär den i bitar.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.