1 Ingredienser
200 g smör 1,5 dl mörk sirap 3 dl strösocker 1,5 dl vispgrädde 1 msk malen ingefära 1 msk kanel 1 tsk malen kryddnejlika 1 tsk malen kardemumma 1 msk bikarbonat 10 dl vetemjöl Skriv utGör så här: Blanda sirap, strösocker, smör och grädde i en kastrull. Låt smälta och koka upp och tag sedan bort från värmen.
Mortla och rör direkt ned kryddorna och låt svalna tills rumstemperatur.
Mät upp vetemjölet och bikarbonat i en bunke och häll sedan på krydd- och smörblandningen.
Knåda noggrant ihop degen (den blir ganska lös).
Plasta in och låt vila i kylskåp över natten.
Baka av pepparkakorna
Ta fram degen 1 tim innan utbakning.
Sätt ugnen på 200°C.
Dela degen i mindre bitar och kavla ut tunt på väl mjölat bakbord.
Tryck ut pepparkakor med formar och lägg dem sedan på en bakpappersklädd plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 4-5 minuter, tills de fått en fin färg.
Låt svalna på plåten och förvara sedan i en kakburk med lock.
Testa även att baka Mjuk pepparkaka, Pepparkaksbullar, Saffransbullar eller Saffranscakepops
Pepparkaksdeg är jättenkelt att göra själv och det blir så himla mycket godare än färdig deg och vi tycker också att det är betydligt enklare att göra pepparkakor av en hemmagjord pepparkaksdeg än med en färdigköpt då den hemmagjorda håller ihop mycket bättre
som är den bästa pepparkaksdegen jag någonsin provat. Det har varit väldigt mycket snack om pepparkakshus nu, men man får ju inte glömma bort de vanliga pepparkakorna
Pepparkaksdeg är jättenkelt att göra själv och det blir så himla mycket godare än färdig deg och vi tycker också att det är betydligt enklare att göra pepparkakor av en hemmagjord pepparkaksdeg än med en färdigköpt då den hemmagjorda håller ihop mycket bättre
Men det är ju en hel del pepparkaksdeg ändå att ta hand om. Ett par dagar senare lät jag den nästan färdiga pepparkaksdegen stå framme ett bra tag så smulade jag sönder den med en gaffel, blandade i kaffegrädden, tillsatte resten av mjölet och vips hade jag den fina och smidigaste pepparkaksdegen framför mig
Rör socker, sirap och margarin smidigt. Tillsätt kryddor och vatten arbeta in mjöl. Låt degen vila i kylen över natten baka ut pepparkakor med olika motiv
Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält. Häll blandningen i en bunke eller köksmaskin, tillsätt grädde och kryddor och rör om
Ni vet när man ska baka något och man inte orkar vänta. Sådan är jag allt för ofta. Nu blev jag och barnen sugna på att baka hemmagjorda pepparkakor från grunden, men jag orkade inte vänta till i morgon
Idag rörde jag ihop den årliga pepparkaksdegen. Pepparnötterna gräddar jag när pepparkaksdegen är helt nygjord, då blir dom som allra bäst medan själva pepparkakorna behöver en mer utvilad deg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.