12 msk
mjölk eller vatten att blanda bikarbonaten med
11,25 liter
vetemjöl plus någon dl till utbakningMal hela kryddnejlikor och kardemumma i en mortel. Eller använd färdigmalda kryddor. Det finns också färdig kryddblandning för pepparkakor att köpa. Koka upp vatten med sirap, socker och kryddor. Värm och rör tills sockret löst sig. Ta av från värmen och tillsätt smöret samt rör så det smälter. Sätt åt sidan att kallna. Mät upp mjöl i en stor bunke. Blanda bikarbonat med mjölk eller vatten i ett litet glas. Tillsätt till mjölet. Tillsätt det smälta smöret med kryddorna och arbeta ihop degen till en jämn och fast pepparkaksdeg. Justera eventuellt med lite mera mjöl så att du får en formbar men fast deg. Lägg degen i en bunke och täck över samt låt degen vila i kylen över natten. GRÄDDNING: Sätt ugnen på 175 grader. FÖRSLAG UTBAKNING: dela degen till 8 delar. Mjuka upp en bit i taget med händerna. Forma till en rund platt degklump. Kavla ut en bit deg i taget på mjölat bakbord till ca 2 mm tjocklek. Sprid lite mjöl på kavel och deg så går det lättare och den fastnar inte så lätt. Stansa ut pepparkakor med pepparkaksformar, skär eller forma ut figurer. Samla ihop skarvarna med deg och knåda ihop till en rund degklump. Upprepa och kavla ut samt stansa ut pepparkakor tills degen är slut. Lyft över pepparkakorna på plåt med bakplåtspapper och grädda en plåt i taget. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-8 minuter - beroende på tjocklek. Passa dem så de inte bränns mot slutet. Låt pepparkakorna svalna på ett galler med eller utan bakplåtspapper. Dekorera pepparkakorna med kristyr om du vill. Du kan ta köpt kristyr eller göra egen. Spritsa ut i valfritt mönster på pepparkakorna innan de svalnat helt och är lite varma då fastnar kristyren bättre.
Bara en dag kvar nu, sen är det julafton. Har ni fixat all julmat och handlat klart julklapparna. Vi åker till mamma och pappa på julafton, vilket känns väldigt lyxigt
På lördag kommer vi ha lite julfika här hos oss med några kompisar & deras barn, lite paketöppning i förtid och ”adjö” för en tid då vi alla firar jul på olika håll
Nu är det snart jul så nu börjas det så smått med lite julbak. ). Här kommer en glutenfri mjuk pepparkaka som jag slängde ihop hos Kerstin då Anders är glutenallergiker och den blev riktigt bra
Det börjar dra ihop sig till advent och visst är det väl mysigt att äntligen få tända alla ljus och stjärnor i fönstren och njuta av att vintern plötsligt känns lite mindre mörk och ogästvänlig
De här pepparkakorna innehåller verkligen inget dåligt och jag blev jättenöjd med dem. De kan ju kanske inte jämföras med vanliga pepparkakor men för att vara nyttiga tycker jag att de är ett bra alternativ
Förra året så bakade jag den godaste och saftigaste mjuka pepparkakan jag någonsin gjort. Tidigare har jag alltid tyckt att de blivit helt okej men inte riktigt så saftig som jag önskat men så äntligen förra året fick jag till den ordentligt
2016-11-29 @ 11. 50 /. 2016 /. Mat & Bak /. Mjuk Pepparkaka. Denna goda kaka bakade jag igår kväll, frös in nästan hela (måste ju provsmaka en bit) till kommande gäster i jul
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker med elvisp tills sockret lösts upp. Blanda mjöl, bikarbonat och kryddor, och blanda ner tillsammans med gräddfil och smält smör
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.