Pepparkakor
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 300 gram smör
  • 11,75 dl mörk eller ljus sirap
  • 13 dl strösocker
  • 11,5 msk malen kanel
  • 11,5 msk mald ingefära
  • 11/2 msk malda kryddnejlikor
  • 11/2 msk mald kardemumma
  • 11 dl vätska som grädde, mjölk eller vatten
  • 11 msk bikarbonat
  • 12 msk mjölk eller vatten att blanda bikarbonaten med
  • 11,25 liter vetemjöl plus någon dl till utbakningMal hela kryddnejlikor och kardemumma i en mortel. Eller använd färdigmalda kryddor. Det finns också färdig kryddblandning för pepparkakor att köpa. Koka upp vatten med sirap, socker och kryddor. Värm och rör tills sockret löst sig. Ta av från värmen och tillsätt smöret samt rör så det smälter. Sätt åt sidan att kallna. Mät upp mjöl i en stor bunke. Blanda bikarbonat med mjölk eller vatten i ett litet glas. Tillsätt till mjölet. Tillsätt det smälta smöret med kryddorna och arbeta ihop degen till en jämn och fast pepparkaksdeg. Justera eventuellt med lite mera mjöl så att du får en formbar men fast deg. Lägg degen i en bunke och täck över samt låt degen vila i kylen över natten. GRÄDDNING: Sätt ugnen på 175 grader. FÖRSLAG UTBAKNING: dela degen till 8 delar. Mjuka upp en bit i taget med händerna. Forma till en rund platt degklump. Kavla ut en bit deg i taget på mjölat bakbord till ca 2 mm tjocklek. Sprid lite mjöl på kavel och deg så går det lättare och den fastnar inte så lätt. Stansa ut pepparkakor med pepparkaksformar, skär eller forma ut figurer. Samla ihop skarvarna med deg och knåda ihop till en rund degklump. Upprepa och kavla ut samt stansa ut pepparkakor tills degen är slut. Lyft över pepparkakorna på plåt med bakplåtspapper och grädda en plåt i taget. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-8 minuter - beroende på tjocklek. Passa dem så de inte bränns mot slutet. Låt pepparkakorna svalna på ett galler med eller utan bakplåtspapper. Dekorera pepparkakorna med kristyr om du vill. Du kan ta köpt kristyr eller göra egen. Spritsa ut i valfritt mönster på pepparkakorna innan de svalnat helt och är lite varma då fastnar kristyren bättre.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.