Oxfilé i ugn med syltad rödlök och parmesanrostade morötter
www.landleyskok.se
www.landleyskok.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Lågtempad oxfilé
  • 1800 g oxfilé
  • timjan, vitlökspulver
  • salt, peppar
  • 1 Syltad rödlök:
  • 12 röda lökar
  • 3 dl vatten
  • 3 msk balsamvinäger
  • 0,5 socker (gärna rå- eller fruktsocker)
  • 1 nypa salt
  • 1 Auberginecreme:
  • 11 liten aubergine (250g)
  • 100 g färskost, ex philadelphia
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • salt, peppar
  • 1 Parmesanrostade morötter:
  • 1700 g smala morötter
  • 25 g pinjenötter
  • 75 g parmesanost
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1250 g salsiccia eller annan kryddig korv1. Lägg fram oxfilén och låt den rumstempereras – cirka 3 timmar. Krydda oxfilén runt om och lägg den i en ugnsfast form. Värm ugnen till 75°C och låt oxfilén stå i 5 timmar. Eventuellt kan kan ringa över en skvätt olivolja och skeda över köttsaften efter halva tiden.
  • 12. Koka upp vatten med salt, socker och vinäger. Spara lite av sockret. Skiva rödlöken och ha ner i det kokande vattnet. Låt svalna och stå i ett par timmar och dra. Slå av vattnet vid servering och rör ihop rödlöken med lite extra socker och en skvätt balsamico.
  • 13. Skala och skiva auberginen. Hetta upp olja i en panna och stek auberginen mjuk – den får gärna ta lite färg. Ha ner färskosten i en mixer. Hacka den stekta auberginen och ha ner i mixern. Kör till en smet och smaka sedan av med kryddor och en skvätt vit balsamvinäger.
  • 14. Tag ut köttet och täck med folie. Öka ugnen temperatur till 225°. Dela morötterna på längden och lägg ut dem på en oljad, ugnsfast plåt. Salta, peppra och strössla över färsk timjan – spara även lite timjan till dekoration vid servering. Rosta morötterna först i 20 minuter. Tag ut plåten, riv över parmesanost och rosta ytterligare 10 minuter (totalt 30 minuter). Avsluta med att strössla över pinjenötter.
  • 15. Stek på salsiccian och servera till.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.