14 msk
smör 2-3 schalottenlök 2 klyftor vitlök 2-3 cm ingefära, färsk 1 dl vitt vin (relativt syrligt) 2-4 dl vatten 1 grönsaksbuljongtärningar 4 morötter, medelstora 1 dl vispgrädde salt, efter smak svartpeppar, efter smakSmält smöret i en kastrull på medelhög värme. Finhacka schalottenlöken och låt den fräsa blank i smöret. Finhacka vitlök och ingefära och tillsätt dessa när schalottenlöken är blank. Låt fräsa några minuter till och slå sedan på vinet och vattnet och lägg i buljongtärningen. Skala och tärna morötterna och låt dem koka i buljongen tills morötterna är mjuka på låg värme. Det ska skjuda, inte stormkoka. Mixa med stavmixer tills soppan är slät och tillsätt eventuellt mer vatten för att få en mindre trögflytande konsistens. Slå på grädden och smaka av med salt och peppar. Låt sjuda upp och servera.
Smaka av med svartpeppar och salt och häll upp soppan i djupa tallrikar. Rör om då och då. Lägg i morötterna, häll i grönsaksbuljongen och låt koka upp
Både morötter, chili, vitlök, ingefära och gurkmeja är starkt inflammationsdämpande, och passar därför extra bra när man behöver lite extra näringsmässig ompyssling efter sjukdom eller olika ingrepp
Mixa soppan slät, tillsätt apelsinsaften ochgrädden. ½ dl grädde. Rosta pumpafröna i en torr panna och servera dem till soppan med en klick creme fraiche
4 Soppa 500 g morötter 1 bakpotatis 1 gul lök 2 msk riven, färsk ingefära 1 tsk hackad, röd chili 1 msk olivolja 1 l grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond) 1 dl matlagningsgrädde salt och peppar 4 bröd (gärna bake off) Bönkräm 380 g kokta, vita bönor 1 vitlöksklyfta 2 msk olivolja 2 msk vatten Till servering 270 g tofu 1/2 påse salladslök (à 125 g) Lägg till i inköpslistan
Så idag gjorde jag morotssoppa. Extra fullproppad med vitaminer från både apelsin och ingefära. Jag har bara fokuserat på att uppdatera Instagram med recept den senaste tiden, så bloggen har liksom hamnat lite i skymundan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.