Kavla ut en bulle i taget, gärna med kruskavel. degen med kummin, anis, fänkål m m. Nagga och grädda i gjutjärnsstekpanna på medelvärme, ca 2 minuter på var sida
Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev (ej i maskin). Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur ½ tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med plastfolie
I eftermiddag har jag gått en långrunda med Tyra. Det gör jag bäst promenerandes med hund sällskap. nå ja, jag har fått reumatisk värk och kämpar på med att prova ut fungerande medicin och vänja mig vid en ny livsstil
Ta fram en ny bunke nästa dag och rör ut 1/2 pkt jäst med 1/2 dl fingervarmt vatten. Arbeta samman degen med ytterligare 3 dl fullkornsvetemjöl och låt den jäsa i 40 minuter i övertäckt bunke. Efter jäsningen behövs ytterligare 1 dl fullkornsvetemjöl i degen medan du arbetar den slät och fin. Skåra ut 10 rutor med en sporre eller kniv och nagga rutorna med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter, pensla med vatten och grädda på mittfalsen i 225° varm ugn i ca 20 minuter
Det går lättast med en degskrapa av metall. Vik ihop och lägg bröden (de är fortfarande lösa) på plåtar med bakplåtspapper eller direkt på perforerade plåtar
Forma bitarna till avlånga bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Arbeta degen smidig med elvispens degkrokar eller i köksmaskin, ca 10 minuter
Lägges på plåt med bakplåtspapper. Har äntligen fått tillbaka lusten att baka igen, har blivit mycket brödbak denna vecka, tekakor, rågsikskakor och dessa bröd
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.