Blanda ut med vattnet, tillsätt salt, olja och honung. Häll i mjölet och blanda till en fast deg, för hand, med elvispens degkrokar eller i en bakmaskin
Det här brödet är inget nytt alls, eller det var första gången jag gjorde det men Stina Patetsos har gjort det massvis med gånger och jag har länge tänkt testa det
När man gör de här brödet är det viktigt att man följer receptet och inte slarvar med jäsningen, eftersom det är den som gör brödet luftigt och ger brödets goda smak
Smula jästen i en liten bunke och rör ut med ljummet vatten. Till-sätt salt, olja, rågsikt och mjöl. Blanda i rågsikt, plasta bunken och låt den stå i rumstemperatur i 1 dygn. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa, ca 20 minuter. 5 dl rågsikt. 4 dl rågsikt
Detta bröd bör inte köras med timerfunktion utan startas omgående. Sätt bakmaskinen på program grovt bröd med vikt ca 700 g. 2 dl grovt rågmjöl (100 g)
Pensla med ägg och toppa m vallmofröna. 50 g jäst5 dl ljummet vatten1 msk olivolja1 msk rapsolja1 tsk brödkryddor1 msk sirap1 tsk salt½ dl linfrön12 dl rågsikt1 ägg till pensling och vallmofrön till "topping". Jäs 1 timme, forma till ca 18 frallor på en plåt,nagga dom med gaffel och jäs i ytterligare 30 min. 12 dl rågsikt
Häll över degen från assistentbunken till den oljesmorda bunken och täck med plastfilm. Forma med lätt hand (så du inte tar bort för mycket luft) två limpor och lägg på bakplåtsklädd plåt
Tillsätt matfett i klickar, sirap, brödkyddor, rågsikt och mjöl. 8 dl rågsikt. ca 6 dl vetemjöl (eller så tar du enbart vetemjöl - dvs 14 dl vetemjöl - och struntar i rågsikt). Arbeta degen kraftigt i bunken, 4-5 minuter med maskin, ca 8 minuter för hand. 8 dl rågsikt. 4-5 minuter med
Skär några snitt med en vass kniv. Spraya med ca. Grekiskt lantbröd50 gram jäst2,5 dl mjölk2,5 dl vatten2 tsk salt1 tsk socker0,5 dl olivolja8 dl lantbrödsmjöl4-5 dl vetemjölGör så här. Jäs övertäckt med bakduk i ca 40 minuter. 8 dl lantbrödsmjöl
Skåra mönster med en vass kniv. Pensla med vatten och strö ev över lite mjöl. 12 dl ljust lantbrödsmjöl. Ljumma vattnet till 37 grader och tillsätt oljan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.