Fisk kan kokas i vatten, buljong eller vin. Oavsett vad du väljer – se till att vätskan bara nätt och jämnt täcker fisken.
Fisk ska sjuda – inte koka. För häftig kokning gör att fisken lätt går sönder. Koka inte fisken för länge för då blir den torr och smaklös. Fisken är färdig när köttet är vitt, fast och släpper ifrån ryggbenet. Man kan använda en provsticka för att veta när det är dags att ta upp fisken. Fisken är klar när stickan går in lätt och helt utan motstånd.
Hos laxfiskar blir den röda färgen på fiskköttet blekare när fisken är kokt.
Koka fisk
Hela fiskar (1-1½ kg) och bitar av stora fiskar, bör helst kokas på galler i en fiskgryta. Rensa och skölj fisken.
Lägg den på ett galler i fiskgrytan. Då är det lättare att ta upp fisken när den är färdigkokt.
Häll på vatten så att det nätt och jämnt täcker fisken. Ta upp fisken. Koka vätskan. När det kokar, lägg i fisken igen och sjud under lock på svag värme. Lite salt bidrar till att bevara fiskens egen smak. Beräkna ca 1 msk salt per liter vatten.
Fisken är färdig när köttet är vitt, fast och släpper från ryggbenet.
Ett sätt att få reda på om fisken är färdigkokt, är att mäta den över ryggen. När det gäller kokning av hel fisk i sjudande vatten kan man följa dessa cirkatider:
Skiva fiskfilén, lägg i form och strö över dillen. Slå det över fisken. Favorit i repris. Den här är grymt god, så har ni missat den får ni åter chansen att prova på den
Ibland serverar jag en LCHF-variant där jag byter potatismoset mot blomkålsmos, men idag fick barnen brinnande kärlek enligt dansk modell med mycket kolhydrater medan maken och jag åt en återkommande god och enkel fiskrätt med smak av bacon, parmesan och gräslök
Mitt bästa recept på kall sås till fisk. Servera till någon god fiskrätt och potatis. ) framtestad till perfektion enligt mig med många underbara smaker ihop
Stek fisken i smör. Slå såsen över fisken. 2 filéer vit fisk beroende på storlek, vetemjöl- eller rågmjöl att panera fisken i, vit- eller svartpeppar, smör, olivolja, 1-2 msk små avrunna kapris, 2 sardeller, 1 hackad vitlöksklyfta, 1 dl vitt vin, saften av 1 citron, 1 tsk sambal oelek, 2 msk hackad persilja. Koka 2 min. 2 filéer vit fisk beroende på storlek, vetemjöl
Minns du den kalla, vita såsen som man alltid fick till fiskpinnarna i skolan. En filbaserad sås, utan några tydliga smaker egentligen… Det låter otroligt osmickrande (som mycket skolmat tyvärr gör), men det var en väldigt god sås till fisk, faktiskt
Koka såsen. Skär fisken i lite lagom stora bitar, öring eller torsk eller bara den fisk ni har. Lägg på fisken ovanpå potatisen tillsammans med ägghacket,pepparrot och citronskal
Koka upp potatisar i lättsaltat vatten tills dem är mjuka. Idag blev det fisk med kraschad potatis i ugn, skolans goda sås ( något omgjord) och syrlig vitlöks sallad
Låt koka upp. fisk i äggsås. Känner man sig osäker på bottenredningar så går det givetvis lika bra att toppreda istället, tänk bara på att koka såsen länge nog så att mjölsmaken försvinner då
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.