11 ägg
50 g jäst 100 g smör 3 dl mjölk ½ tsk salt ¾ dl socker 7-8 dl vetemjöl Fyllning 100 g smör, rumsvarmt 1 dl socker 1 tsk vaniljsocker Pensling Pärlsocker, eventuellt färgat med hushållsfärgVispa upp ägget i en mugg. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken. Värm upp det till ca 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör om tills den lösts upp helt. Tillsätt hälften av det uppvispade ägget (spara resten till pensling), salt, socker och 7 dl av vetemjölet. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Kör degen i maskin i ca 4 minuter. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker till fyllningen. Sätt ut bullformar på en plåt, helst i en muffinsplåt. Klicka ut degen i formarna med hjälp av två matskedar. Bullarna kommer att jäsa en hel del så ta inte för mycket deg i varje. Klicka ner fyllningen i bullarna med hjälp av två teskedar. Låt bullarna jäsa övertäckta i 30-45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader (varmluft). Pensla bullarna med det som är kvar av det uppvispade ägget och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 5 minuter, tills de är gyllene.
Arbeta ner den lösa degen i bunken och klicka ut den till bullar på plåtar med bakplåtspapper. Glutenfria klickbullar (ca 12 st). Glutenfria klickbullar (ca 12 st)
Börja med vaniljkrämen så den hinner svalna. Vispa äggulor, strösocker och maisena luftigt med elvisp. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljklicken
I mitt "förra liv" när jag kunde äta gluten (eller årminstone trodde att jag kunde göra det) gjorde jag emellanåt en mjuk kaka medvaniljfyllning som alltid gjorde succé
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.