Inlagda rödbetor
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1,2 kg rödbetor
  • 12 tsk salt
  • 14 dl ättiksprit, 12% eller 1 1/4 dl ättiksyra (24%)
  • 16 dl socker
  • 112 dl vatten eller silat kokspad från rödbetorna
  • 11 tsk hel vitpepparSkär av blast (låt rotfästet vara kvar) och skölj betorna. Sortera stora och små för sig om de skiljer sig mycket åt. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Salta. Koka små rödbetor i ca 20 minuter. Större kokas längre upp mot 40 minuter. Testa med provsticka om de är mjuka. Häll av spadet och spara det ev. till inläggningen genom att sila det genom ett kaffefilter. Skölj rödbetorna i kallt vatten och skala dem med händerna. Ev. med diskhandskar om du inte vill färga ner händerna. Skär stora rödbetor i skivor. Dela små rödbetor på halvor eller lägg in hela. Blanda och koka upp ättika, vatten (och/eller kokspad från rödbetor), socker och vitpeppar. Små rödbetor kokar du upp med lagen så de är riktigt varma och sedan lägger du dem hela i burkarna och häller över lagen. Större rödbetor skivar du och lägger i glasburkarna (eller plastburkar). Skala ingefära, vitlök eller pepparrot om du vill ha det i. Skär i grova bitar. Varva med rödbetorna - lägg minst en bit i toppen av varje burk. Fyll på med kokhet lag och rödbetor men lämna ca 2 cm upp till kanten. Sätt på lock när lagen är het. Låt svalna med lock. Förvara inlagda rödbetor svalt och mörkt ex. i kylens sval eller källaren. Vänta gärna något dygn innan du äter de inlagda rödbetorna. Minst 12 timmar iaf. Överbliven lag kan du slänga eller spara till annan inläggning.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.