14 dl
ättiksprit, 12% eller 1 1/4 dl ättiksyra (24%)
16 dl
socker
112 dl
vatten eller silat kokspad från rödbetorna
11 tsk
hel vitpepparSkär av blast (låt rotfästet vara kvar) och skölj betorna. Sortera stora och små för sig om de skiljer sig mycket åt. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Salta. Koka små rödbetor i ca 20 minuter. Större kokas längre upp mot 40 minuter. Testa med provsticka om de är mjuka. Häll av spadet och spara det ev. till inläggningen genom att sila det genom ett kaffefilter. Skölj rödbetorna i kallt vatten och skala dem med händerna. Ev. med diskhandskar om du inte vill färga ner händerna. Skär stora rödbetor i skivor. Dela små rödbetor på halvor eller lägg in hela. Blanda och koka upp ättika, vatten (och/eller kokspad från rödbetor), socker och vitpeppar. Små rödbetor kokar du upp med lagen så de är riktigt varma och sedan lägger du dem hela i burkarna och häller över lagen. Större rödbetor skivar du och lägger i glasburkarna (eller plastburkar). Skala ingefära, vitlök eller pepparrot om du vill ha det i. Skär i grova bitar. Varva med rödbetorna - lägg minst en bit i toppen av varje burk. Fyll på med kokhet lag och rödbetor men lämna ca 2 cm upp till kanten. Sätt på lock när lagen är het. Låt svalna med lock. Förvara inlagda rödbetor svalt och mörkt ex. i kylens sval eller källaren. Vänta gärna något dygn innan du äter de inlagda rödbetorna. Minst 12 timmar iaf. Överbliven lag kan du slänga eller spara till annan inläggning.
Skölj rödbetorna men låt skalet vara kvar. Koka upp allt till lagen och häll ned de skivade rödbetorna och sjud ca 5-10 minuter. 1 ½ kg färska rödbetor. 7 dl silat rödbetsspad (det du får när du kokat rödbetorna)
1 sats 2 tsk salt 2 l vatten 1 kg rödbetor med blast Lag 9 dl vatten 2 dl ättika (12%) 3 dl strösocker 10 vitpepparkorn 10 hela nejlikor 2 lagerblad 1 cm pepparrot Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddor på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong
Översta hyllan i vårt kylskåp består just nu av ett helt gäng tunga burkar med diverse godsaker i - pappas ättikskurka och saltgurka, inlagdarödbetor och plommonmarmelad
Mina inlagdarödbetor. Vänta minst ett dygn innan du äter de inlagda betorna. För ett tag sedan fick vi några hemodlade rödbetor av min pappa som han odlat i sitt land
I. n. l. a. g. d. s. i. m. e. k. p. r. ,. ö. b. t. o. c. h. 1. 4. f. u. 2. 0. 5. 7. A. 3. K. R. S. P. j. ½. Ä. (. %. ). v. ä. L. å. F. V. C. T. -. l l. a t. d l
2 rödbetor à 65-150 g. Koka upp ättika, socker och 1,5 dl vatten till sockret löst sig. Låt svalna. Finhacka persilja, rödbeta, skiva schalottenlök och blanda med kapris
Det finns många olika recept på inlagdarödbetor. Tvättar rödbetorna noga. När rödbetorna är mjuka heller du av kokvattnet, skölj dem sedan i kallt vatten
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.