Ikväll blev det räkor med bland annat aioli och till efterrätt semlor med hemmagjord mandelmassa. Men hur skönt är det inte att komma hem och veta att allt det är klart inför helgen
Ordet semla kommer från det latinska ordet "simila" som betyder "det finaste mjölet". Redan i de äldsta skandinaviska bibelöversättningarna möter vi ordet semla, som i Gustav Vasas bibel från år 1541, där man kan läsa om tackoffer bestående av "bakade semlokakor blandade med olio"
Minstingen älskade nutella semlanmedan den största mest frågade om han bara kunde få grädden. Väljer man mandelmassa, Blanda mandelmassanmed en liten liten skvätt mjölk och lägg sedan i den urgröpta botten och gör som med nutellafyllningen
Ville inte ha allt för måna semlor så tog hälften av degen och gjorde kanelbullar. Norska fastelavens boller med sylt eller "mandelmassa" Dom är ok, men det är ingen riktig svensk semla
Smält smör i en stekpanna och stek kycklingfärsen. Rör i koriander på slutet och servera direkt. 1 burk kokosgrädde (eller kokosmjölk). 1 paprika, i bitar (en halv röd och en halv grön tog jag). Efter några minuter tillsätt den röda löken, kryddor och currypasta, fräs runt i ca 5-8 minuter. Häll i kokosgräddenoch låt puttra i 5 minuter. Tillsätt övriga grönsaker och puttra vidare i 5 minuter till
Vispa samman äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen. Mosa inkråmet med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken
Sedan tar jag inkråmet från bullen och blandar medmandelmassan som jag sedan fyller semlanmed. Jag river alltid mandelmassanoch blandar den med lite grädde
Vi bakade rimbobullar och snurrbullar medmandelmassa så det stod härliga till, sen har vi faktiskt inte gjort nånting, bara slappat och tagit det lugnt
Pensla sedan bullar med lite vatten (för att de ska få en fin yta) och strö lite rågkross på toppen. Så jag tänkte dela med mig av mitt favoritrecept på frallor
Servera med en god röra som förrätt eller liknande, gör varm smörgås eller ta fram som frukostbröd. På nyårsafton serverade jag Toast Skagen till förrätt (hemgjord god röra) och i år blev det även hembakt bröd som botten
Dessa små saftiga semlor, passar toppen till alla som inte riktigt orkar en vanlig stor semla. Vispa grädden, riv och mjuka upp mandelmassan, lägg ihop och pudra med florsocker
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.