Dessa små saftiga semlor, passar toppen till alla som inte riktigt orkar en vanlig stor semla. Det är lättare att äta två små än en stor :D
Sätt ugnen på 225°
1. Häll upp mjölet i en bunke
2. Smula smöret i mjölet precis som en smulpaj, det ska inte finnas några klumpar
3. Gör en liten grop i mjöl-smör blandningen och smula jästen så den ligger i gropen
4. Värm mjölken till fingervarmt häll den på jästen
5. Kläck 1 ägg i gropen
6. Arbeta degen i assistent i minst 10 minuter så degen blir seg
7. Låt degen jäsa i 30-40 minuter
8. Dela degen i bitar som väger runt 60 g, då blir det ca 30 st. De blir ganska små
9. Gör bullar av alla bitar och låt de jästa på plåtar i 30-40 minuter
10. Blanda det andra ägget med lite mjölk till pensling
11. Pensla bullarna innan de går in i ugnen
12. Grädda i mitten av ugnen på 225° i 7-10 minuter
Går utmärkt att frysa in och bara tina i micron om man vill ha semlor någon annan gång.
Vispa grädden, riv och mjuka upp mandelmassan, lägg ihop och pudra med florsocker.
Ordet semla kommer från det latinska ordet "simila" som betyder "det finaste mjölet". Redan i de äldsta skandinaviska bibelöversättningarna möter vi ordet semla, som i Gustav Vasas bibel från år 1541, där man kan läsa om tackoffer bestående av "bakade semlokakor blandade med olio"
Ganska svårt tycker jag nog men efter mycket googlande och tipssökande efter hur degen ska bli riktigt fluffig men samtidigt saftig tror jag mig faktiskt hittat det ultimata receptet
Sen att dem blir stora ochsaftiga är bara ett plus i kanten. Enkla chokladmuffins som man snabbt svänger ihop och som inte kräver mycket av ens tid är ett toppen alternativ att ha till hands ibland
Hittade ett recept som jag modifierade något först pga av ett misstag då jag tog rismjöl istället för durramjöl + hade i sånt som jag tycker om såsom frön och tranbärspulver
Häll i tomat ochsmåkoka ihop på medelvärme. Fräs lök, vitlök och paprika lätt i ghee. Blanda ner kokt skivad okra, basilika, salt, peppar och citronsaft
Saftiga bröstbitar till mig. Kycklingen rimmas många många timmar innan den glaceras med endast japansk soja, honung och citronsaft och avslutas i ugnen
Skala och skär äpplena i små bitar och blanda ihop dem med sockret och kanelen. (jag spritsade i smeten eftersom jag tycker att det är lättare än att skeda i smeten när det är så små formar)
Och jag har haft sån träningsvärk både igår och idag. Jag och min sambo David åkte till Gävle redan i fredags för att åka till Proteinbutiken för att hämta lite bars och drickor som de var snälla nog att sponsra oss med
När man hittat ett riktigt favoritrecept, då är det otroligt svårt att hålla fingrarna i styr och inte baka tusen olika versioner av receptet om, och om, och om igen
Kommentarer
Andereas Friis
Måste testas! Bra jobbat och snygg bild!
Logga in eller Registrera för att kommentera.