Semlor, små och saftiga
Arwid
Arwid

Semlor, små och saftiga

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 5 3 röster

Ingredienser

  • 900 g vetemjöl special
  • 125 g smör
  • 50 g jäst (för söt deg)
  • 5 dl mjölk
  • 160 g socker
  • 2 tsk kardemumma (krossad)
  • 2 st ägg (ett till pensling)
  • Vispgrädde
  • Mandelmassa
  • Florsocker

Beskrivning

    Dessa små saftiga semlor, passar toppen till alla som inte riktigt orkar en vanlig stor semla. Det är lättare att äta två små än en stor :D

    Sätt ugnen på 225°

    1. Häll upp mjölet i en bunke
    2. Smula smöret i mjölet precis som en smulpaj, det ska inte finnas några klumpar
    3. Gör en liten grop i mjöl-smör blandningen och smula jästen så den ligger i gropen
    4. Värm mjölken till fingervarmt häll den på jästen
    5. Kläck 1 ägg i gropen
    6. Arbeta degen i assistent i minst 10 minuter så degen blir seg
    7. Låt degen jäsa i 30-40 minuter
    8. Dela degen i bitar som väger runt 60 g, då blir det ca 30 st. De blir ganska små
    9. Gör bullar av alla bitar och låt de jästa på plåtar i 30-40 minuter
    10. Blanda det andra ägget med lite mjölk till pensling
    11. Pensla bullarna innan de går in i ugnen
    12. Grädda i mitten av ugnen på 225° i 7-10 minuter

    Går utmärkt att frysa in och bara tina i micron om man vill ha semlor någon annan gång.

    Vispa grädden, riv och mjuka upp mandelmassan, lägg ihop och pudra med florsocker.

Kommentarer

  • Andereas Friis

     - 

    Måste testas! Bra jobbat och snygg bild!

Logga in eller Registrera för att kommentera.