1 Rulltårta
165 g ägg (3), rumstempererade 90 g socker (1 dl) 90 g vetemjöl (1,5 dl) 5 g bakpulver (1 tsk) 20 g kakao (0,5 dl) 25 g mjölk
1 Smörkräm
med dulce de leche 250 g osaltat smör, rumstempererat 70 g äggvita (2-3) 120 g strösocker (1,5 dl) 1 nypa salt 1 burk dulce de leche (tillsätt efter smak)Rulltårta
Sätt ugnen på 230 grader. Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en bunke. Vispa ägg och strösocker poröst - vitt och fluffigt - i cirka 10 minuter. Sikta i mjölblandningen och vänd runt försiktigt med en slickepott, avsluta med mjölken. Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 5 min. Ta ut kakan ur ugnen, sockra kakan på ytan och stjälp den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper, låt svalna. För att lossa bakplåtspappret lättare kan du pensla med kallt vatten på pappret lite innan och lossa det försiktigt. Smörkräm
Lägg äggvitor, strösocker och salt i en skål. Sätt skålen över ett varmt vattenbad på spisen och vispa lite lätt tills alla sockerkristaller har lösts upp (cirka 55 grader). Ta bort skålen från värmen och vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat. Tillsätt smöret i omgångar och vispa tills det blir en slät och fin kräm. Tillsätt dulce de leche efter smak. Montering
Stryk ut ett tunt lager med smörkräm över chokladbottnen och rulla försiktigt ihop rulltårtan mot dig. Avsluta med att spänna ihop den medan den ligger kvar i bakplåtspappret.
I Jönköping så brukade vi åka till torget på lördagar och köpa en ask med gammaldags skumbollar, ni vet såna där det inte är något kex i botten utan bara skum
I helgen som var bakade jag en cheesecake med två fyllningar, en bärfyllning och en med smaka av citron, som jag kan rekommendera, både god och lätta att baka
Detta läckra små mördegsrutor är toppademed nötter i en läcker kolatoscasås, sååå hiiiimlaaa gott. Jag tänkte att vi skulle dra till ett litet bakverk såhär på tisdagskvällen, det är väl inte fel
De har en saftig och kryddig botten som smakar mjuk pepparkaka och en galet krämig och smörig glasyr med pepparkakssmak och är kort sagt helt orimligt goda
I dag bjuder jag på vita kärleksmums, eller snoddaskaka med vit choklad som man också kan kalla dem. Och så har jag gett chokladglasyren lite syrlig brytning med hjälp av citron
Servera med vispad grädde eller vaniljglass. När det är Fredag så bjuder frugan oss på hotellet på fika, hon tyckte vi skulle ha lite Fredagsmys i allt arbete
Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Låt kakan kallna och servera den i bitar eller rutor. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.