Brysselkex – recept på klassisk småkaka
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 200 g kylskåpskallt smör
  • 110 g vaniljsocker (1 msk)
  • 190 g syrensocker (1 dl) (eller färga strösocker med valfri karamellfärg)
  • 1275 g siktat dinkelmjöl eller vetemjöl (5 dl)
  • 11 liten lila syrenklase
  • 1 rosenblad från 3 blommor
  • 190 g strösocker (1 dl)Tärna smöret och lägg det i en bunke tillsammans med övriga ingredienser. Nyp in smöret med fingrarna. Knåda sedan ihop till en smidig men ganska lös deg (den kommer att stelna i kylen). Slå in degen i bakplåtspapper och låt vila i kylen i minst 2 timmar.
  • 1 Värm ugnen till 180 grader med varmluftsfunktion.
  • 1 Ta ut degen ur kylen och knåda tills den är smidig och följsam. Dela degen i två delar och rulla ut till rullar, cirka 4 cm tjocka. Skär rullarna i cirka 1 cm tjocka skivor.
  • 1 Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 10–15 minuter eller tills de är ljust gyllenbruna.
  • 1 Ta ut kakorna ur ugnen och strö genast lite syrensocker på varje kaka. Om du gräddar kakorna med sockret på kommer det att tappa sin fina färg.
  • 1 Låt svalna på plåten och förvara sedan kakorna i en lufttät burk i skafferiet.
  • 1 Med karamellfärg: Blanda socker och några droppar karamellfärg i en plastpåse tills sockret får färg. Häll ut det på en skärbräda. När degen är klar och formats till två längder rullar du dessa i sockret. Skär därefter i skivor och lägg på plåt enligt instruktionen ovan.
  • 1 Syrensocker: Plocka rosenbladen och låt dem ligga en stund på en tidning tillsammans med syrenklasen så att du blir av med eventuella småkryp. Om du vill kan du skölja av blommorna men då måste de torka ordentligt i rumstemperatur innan de mixas med sockret, annars kommer sockret att bli blött och klistrigt.
  • 1 Lägg rosenblad och socker i en matberedare eller kannmixer och mixa till ett rosa socker.
  • 1 Plocka syrenblommorna från stjälken och varva syrenblommor och socker i en burk med lock. Låt stå i frysen i ett par dagar och sila sedan bort blommorna från sockret. Förvara sockret i frysen så behåller det sin färg och smak. Använd i stället för vanligt socker där du vill ha en blommig ton av ros och syren.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.