190 g
syrensocker (1 dl) (eller färga strösocker med valfri karamellfärg)
1275 g
siktat dinkelmjöl eller vetemjöl (5 dl)
11 liten
lila syrenklase
1 rosenblad
från 3 blommor
190 g
strösocker (1 dl)Tärna smöret och lägg det i en bunke tillsammans med övriga ingredienser. Nyp in smöret med fingrarna. Knåda sedan ihop till en smidig men ganska lös deg (den kommer att stelna i kylen). Slå in degen i bakplåtspapper och låt vila i kylen i minst 2 timmar.
1 Värm
ugnen till 180 grader med varmluftsfunktion.
1 Ta
ut degen ur kylen och knåda tills den är smidig och följsam. Dela degen i två delar och rulla ut till rullar, cirka 4 cm tjocka. Skär rullarna i cirka 1 cm tjocka skivor.
1 Lägg
skivorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 10–15 minuter eller tills de är ljust gyllenbruna.
1 Ta
ut kakorna ur ugnen och strö genast lite syrensocker på varje kaka. Om du gräddar kakorna med sockret på kommer det att tappa sin fina färg.
1 Låt
svalna på plåten och förvara sedan kakorna i en lufttät burk i skafferiet.
1 Med
karamellfärg: Blanda socker och några droppar karamellfärg i en plastpåse tills sockret får färg. Häll ut det på en skärbräda. När degen är klar och formats till två längder rullar du dessa i sockret. Skär därefter i skivor och lägg på plåt enligt instruktionen ovan.
1 Syrensocker:
Plocka rosenbladen och låt dem ligga en stund på en tidning tillsammans med syrenklasen så att du blir av med eventuella småkryp. Om du vill kan du skölja av blommorna men då måste de torka ordentligt i rumstemperatur innan de mixas med sockret, annars kommer sockret att bli blött och klistrigt.
1 Lägg
rosenblad och socker i en matberedare eller kannmixer och mixa till ett rosa socker.
1 Plocka
syrenblommorna från stjälken och varva syrenblommor och socker i en burk med lock. Låt stå i frysen i ett par dagar och sila sedan bort blommorna från sockret. Förvara sockret i frysen så behåller det sin färg och smak. Använd i stället för vanligt socker där du vill ha en blommig ton av ros och syren.
Man kan ha saltgurkan som tillbehör vid sidan om måltiden, eller på mackan. Hållbarheten på saltgurkan är flera månader, då saltlagen fungerar konserverande
Klassisktreceptpå rulltårta med sylt – gör så här. Fler receptpå rulltårta. Ta kakan ur ugnen, strö över lite socker och stjälp sedan upp den med den sockrade sidan nedåt på ett bakplåtspapper
Mät upp och häll på 4 cl gin i varje glas. Fyll två höga glas med isbitar. Fyll sedan upp glasen med tonic water och garnera eventuellt med en skiva citron eller lime
Häll i ärterna och fyll på med kallt vatten så att de och läggen täcks. Dagen före. Skölj ärterna i durkslag och blötlägg dem i kallt vatten i en stor bunke
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.