1 Blåbärsbotten6,5
dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 msk Maizena majsstärkelse 300 g blåbär 1,5 dl gräddfil 1 dl mjölk 2 tsk vaniljsocker 225 g rumsvarmt smör 2 tsk rivet citronskal 4 dl strösocker 4 st stora ägg
1 Citronsmörkräm8
st stora äggvitor 4,75 dl strösocker 400 g rumsvarmt smör saften från 1/2 citron rivet skal från 1 citron Ev. gul pastafärgBlåbärsbotten
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla tre bakformar, cirka 20 cm i diameter, eller baka i samma form i omgångar. Sikta ner mjöl, bakpulver och majsstärkelse i en skål. Blanda en matsked av mjölblandningen med blåbären. Rör ihop gräddfil, mjölk, vaniljsocker och citronskal i en skål. Vispa smör och socker vitt och fluffigt och tillsätt sedan äggen, ett i taget. Vispa väl mellan varje ägg. Blanda ner mjölblandningen och mjölkblandningen i omgångar och rör till en slät smet. Häll i blåbären och rör några gånger så att bären fördelas någorlunda jämnt. Fördela smeten i bakformarna. Grädda bottnarna i 25–30 minuter. Citronsmörkräm
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp tills blandningen är cirka 65 grader eller sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen. Vispa nu blandningen med elvisp eller i en köks-assistent tills du har en fluffig och vit marängsmet. Fortsätt att vispa ända tills smeten är sval och tjock, vilket kan ta upp till 10 minuter. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. Vispa i 3–5 minuter när allt smör är tillsatt. Bli inte orolig om smörkrämen skär sig! Är den för kall, värm krämen över ett vattenbad i några sekunder och vispa sedan igen. Är den för varm, ställ skålen i kylen och vispa krämen när den har svalnat. Tillsätt citronsaft och skal och eventuell pastafärg. Sätta ihop tårtan
Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred ut ett jämnt lager citronsmörkräm på bottnen. Gör samma sak med nästa botten. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner. Bred ett tunt lager citronsmörkräm över hela tårtan. Låt den stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills lagret har stelnat något. Fyll en spritspåse med en stor rund tyll och spritsa ut fyra (eller så många som du vill ha) klickar på tårtans sida. Börja längst ner på tårtan och spritsa uppåt. Ta en vinkelpalett som är något mindre än klicken med frosting och »dra« försiktigt ut den. Fortsätt på samma vis runtom och ovanpå hela tårtan.
Istället för enbart grädde som fyllningen i en budapestrulle har, har jag fyllt denna tårta med vaniljkräm blandat med grädde, vilket inte gör den alltför mastig och dessutom passar det väldigt bra till marängen och hallonen
Det är en tårta som är täckt med choklad och dekorerad med strössel. Tårtan består av vaniljbottnar med strössel i och eftersom tårtan var till en nybliven tonåring som gillar ljus choklad mer än mörk valde jag att göra en mjölkchokladganache för att fylla och täcka tårtan
Det har varit en tuff vecka med extremt mycket skolgrejer samtidigt som jag varit förkyld och hängig men jag lyckades få in allt i tid, till och med innan vi åkte iväg på Thanksgiving middagen igår så jag kunde släppa allt och njuta av kvällen där
Låt svalna och bred ett lager på varje lager och avsluta med ett lager på toppen. Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna
Blanda i de torra ingredienserna med en slickepott och blanda försiktigt tills det är välblandat. Spritsa ut med sprits och tyll mellan 17-18 plåtlånga strängar tätt på bakplåtspappret eller tills smeten tar slut
Redan i våras så önskade hon sig en enhörningstårta, och hon var väldigt tydligt med att den skulle smaka jordgubbar, och att enhörningens man skulle vara i regnbågens färgen och att den skulle ha öppna ögon
Rör runt det efter att det kommit ut ur ugnen då och då medan det svalnar. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbarbotten (ca 24 cm i diamter) och smörj och mjöla sidorna på den
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.