13 dl
vispgrädde eller vaniljglassSätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Vik och tryck in kanterna ca 1 cm och nagga botten med en gaffel. Pensla kanterna med lättvispat ägg och förgrädda ca 10 min. Låt svalna. Skär bort skalet inklusive det vita från apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor. Mixa mandelmassa, crème fraiche och kanel till en jämn kräm. Späd ev med lite vatten eller mjölk till en bredbar konsistens. Bred försiktigt krämen på det förgräddade skalet. Täck med apelsinklyftorna. Strö över socker och kanel och grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna något och pudra sedan över florsockret. Servera med fluffigt vispad grädde eller vaniljglass.
Äppelpaj serverad i portionsform med mördeg, mandelkräm, en äppelkompott som doftar kardemumma, kanel och vanilj, havreströssel med smak av kanel, hemlagad vaniljsås och så färska blåbär och hallon
Ett av mina favoritbakverk är croissanter medmandelkräm, pain aux amandes. I skrivande stund har jag semester och sitter jag på Stadshotellet i Lidköping, jag har tillsammans med tre andra bloggare rest runt i västsverige i ett par dagar på en Fikaresa och smakat t
Först gjorde jag en butterkaka i form av små rosor fyllda medmandelkräm. Sedan gjorde jag en stor krans med rejält med mandelfyllning i hela kransen och russin
Den består av en Mördegsbotten som smälter i munnen, päron som är inkokta i vanilj och som ligger på en bädd av den godaste mandelkrämen gjord på egenkokt vaniljkräm blandat med mandelmassa
Bre ut ett lager med äppelkompott, ett lager färskostvisp samt mandelkräm. Skålla mandeln genom att lägga dem i en kastrull med vatten och låta det koka upp
Det är något visst med pajer. Den där härliga mandelkrämen som man stöter på titt som tätt i olika bakverk och som gör vilken paj som helst till en kunglig delikatess
Jag har försökt att komma på något att blogga om ni efSatt just och rensade bland alla recept jag hade i utkastet, mycket som jag tänkt blogga om men inte blivit av, bra recept men med super fula bilder – det får inte komma upp på bloggen
Nygräddade och nyglaserade wienerbröd med hemgjord vaniljkräm. I originalreceptet som jag följde skall man lägga på en klick mandelkräm i mitten innan hörnen viks in
Dels för att rullen känns mer social än en vanlig semla, att bryta bröd tillsammans (eller okej då, skära väldigt försiktigt med en sågtandad kniv) är alltid trevligt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.