Matilda

Självhushållning

Kalljästa frallor

Receptet blir ca 12-14 frallor. 1. Blanda alla ingredienser i en rymlig skål. Rör runt med en slev och försök att få bort klumparna så gott det går
Tekakor

Tekakor

Ca 15 tekakor. 1. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt. 2. Blanda torrjäst med hälften av mjölet och salt i en bunke / bakmaskin och häll därefter i den fingervarma degvätskan och sirap där i
Surdegsbröd

Surdegsbröd

Surdegsstart 23. 00 innan bakning nästa dag. Blanda till en tjock pannkaksmet. Låt stå övertäckt i varm rumstemperatur tills du vaknar
Rabarbersaft

Rabarbersaft

Cirka 3 litet saft. 1. Skär rabarbern (med skal) i ca 1-2 cm stora bitar. Koka tillsammans med vattnet i en stor kastrull i 15 minuter, utan att röra om
Surdegsbullar

Surdegsbullar

1. Häll surdegskulturen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om ordentligt. 2. Blanda ner salt och rågmjöl. Arbeta i dinkelmjöl så att degen släpper bunkens kant
Surdeg

Surdeg

Dag 1. Se till att burken som du ska ha surdegen i är väl rengjord. I stället för att använda diskmedel kan du sterilisera burken i en varm ugn i några minuter (150 grader i ca 15 minuter)
Sylt/marmelad

Sylt/marmelad

Cirka 8 st 400 g burkar. 1. Koka socker, fruktkött och citron i 5-15 minuter. 2. Låt det skumma upp och häll upp i steriliserade burkar
Pizzasås

Pizzasås

1. Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en djup ugnsplåt. 2. Dela tomaterna och klyfta eventuellt bort den gröna tomatskrutten och fyll plåten med tomaterna så att öppningarna står uppåt
Fläderblomssaft

Fläderblomssaft

Cirka 3 litet saft. 1. Skölj fläderblommorna i vatten och lägg i en kastrull. Skölj och skiva citronerna och lägg i kastrullen
Krossade tomater

Krossade tomater

1. Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en djup ugnsplåt. 2. Dela tomaterna och klyfta eventuellt bort den gröna tomatskrutten och fyll plåten med tomaterna så att öppningarna står uppåt