1. Häll surdegskulturen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om ordentligt.
2. Blanda ner salt och rågmjöl. Arbeta i dinkelmjöl så att degen släpper bunkens kant. Täck med plast och ställ att jäsa över natten i rumstemperatur.
Surdegsbröd dag 2 - Bröd
3. Ta upp och arbeta degen blank och smidig. Tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig. Sätt ugnen på 250 °C.
4. Dela degen i två lika stora delar och forma till bröd. Lägg på plåt, täck med bakduk och låt jäsa 1 timme. När man trycker lätt med fingret i kanten på degen och den lilla inbuktningen reser sig igen har brödet jäst färdigt.
5. Pensla bröden med vatten och sätt i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 200 °C och grädda ytterligare 30–40 minuter, tills bröden fått fin färg och låter ihåligt när man knackar försiktigt i botten. Låt svalna under bakduk på galler.
Surdegsbröd dag 2 - Bullar
6. Dela degen i två lika stora delar och varje del i 6 lika stora delar som formas till bullar. Lägg på plåt, täck med bakduk och låt jäsa 40 minuter.
7. Pensla bullarna med vatten och grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Sätt gärna igång ånga om det finns i ugnen, ställ annars in en ugnsfast liten skål med vatten.
8. Sänk värmen till 220 °C och grädda ytterligare ca 10 minuter. Öppna ugnen och släpp ut ångan. Grädda 5 minuter till. Låt svalna utan bakduk på galler
Här kommer ett superenkelt recept på knådfria surdegsbullar. Skäm bort dig själv och känn dig stolt av att kunna baka ditt eget surdegsbröd som håller minst lika bra kvalitet som surdegsbageriernas
Älskar den sura smaken i ett välbaket bröd med en god livfull surdeg i grunden. Minns ett bröd vi köpte i Tyskland i somras som för mig verkligen var himmelriket när det kom till surdegsbröd
Njaej… det där med surdegsbullar var inte så lätt det nej. Nästa gång blir det med lite socker i och lite jäst eller bakpulver och framför allt mindre salt
Bakade surdegsbullar. Att baka surdegsbullar är egentligen inte krångligare än att baka vanliga bullar, det tar bara lite längre tid och kräver därmed mer planering
Det här är riktigt goda vetebullar fyllda med mörk choklad. Himmelskt gott. Ingenting kan gå fel om det bara innehåller tillräckligt mycket choklad, och det gör de här bullarna
blir verkligen mycket saftigare och hållbarare och så mår man bättre av dem, faktiskt. Bäst resultat får man som med det mesta man företar sig om man tillsätter en nypa tålamod
Nu har jag kommit på det ultimata om man helt enkelt vill undvika socker men ändå gillar när det smakar lite sött kan man göra små surdegsbullar på surdeg eller levain + 4 dl degvätska och 2 tsk havssalt och 1 msk honung… vetemjöl en äggula (spara vitan till pensling) och lite olja till en elastisk och fin deg
Aj. Det summerar min känsla över den här dagen. Eller rättare sagt - AJ. Redan när jag vaknade och låg stilla som en sengångare kände jag hur det värkte i alla mina muskler
Kanske ska kalla dom för ”falska” surdegsbullar istället. Vääärldens bästa frukostbullar. Fick hem senaste numret av Allt om mat och jisses vad mycket gott där fanns
30 och skjutsade in plåten med kalljästa surdegsbullar. Klockan 6 i morse vinglade jag upp och satte ugnen på 275°, somnade om, vinglade upp igen kl 06
Surdegsbullar med citron och sesam 1 butternut squash. Herregud vilken soppa. Kombon butternut squash och rostad majs kommer från VeganYumYum, som för övrigt är en underbar receptbank
Hamburgarna värmdes försiktigt i ugnen med mitt läckra vitlökssmör på, sedan så fanns det currydressing och några surdegsbullar från frukosten som gjordes lunchen komplett och läcker
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.