Surdegsbullar
Matilda
Matilda

Surdegsbullar

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1,5 dl surdegskultur
  • 7 dl vatten, (37 °C)
  • 1 tsk salt
  • 5 dl rågmjöl
  • 12 dl dinkelmjöl, ca.

Beskrivning

    1. Häll surdegskulturen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om ordentligt.

    2. Blanda ner salt och rågmjöl. Arbeta i dinkelmjöl så att degen släpper bunkens kant. Täck med plast och ställ att jäsa över natten i rumstemperatur.

    Surdegsbröd dag 2 - Bröd
    3. Ta upp och arbeta degen blank och smidig. Tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig. Sätt ugnen på 250 °C.

    4. Dela degen i två lika stora delar och forma till bröd. Lägg på plåt, täck med bakduk och låt jäsa 1 timme. När man trycker lätt med fingret i kanten på degen och den lilla inbuktningen reser sig igen har brödet jäst färdigt.

    5. Pensla bröden med vatten och sätt i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 200 °C och grädda ytterligare 30–40 minuter, tills bröden fått fin färg och låter ihåligt när man knackar försiktigt i botten. Låt svalna under bakduk på galler.

    Surdegsbröd dag 2 - Bullar

    6. Dela degen i två lika stora delar och varje del i 6 lika stora delar som formas till bullar. Lägg på plåt, täck med bakduk och låt jäsa 40 minuter.

    7. Pensla bullarna med vatten och grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Sätt gärna igång ånga om det finns i ugnen, ställ annars in en ugnsfast liten skål med vatten.

    8. Sänk värmen till 220 °C och grädda ytterligare ca 10 minuter. Öppna ugnen och släpp ut ångan. Grädda 5 minuter till. Låt svalna utan bakduk på galler

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.