Dag 1
Se till att burken som du ska ha surdegen i är väl rengjord. I stället för att använda diskmedel kan du sterilisera burken i en varm ugn i några minuter (150 grader i ca 15 minuter). Finns gummiring på burken, koka den i vatten för att få den helt fri från bakterier.
Häll cirka 1 dl ljummet vatten i den noga rengjorda glasburken med lock (som rymmer cirka 5 dl). Tillsätt 0,5 dl vetemjöl och 0,5 dl rågmjöl. Rör om med en gaffel tills du får en ganska trögflytande slät smet. Vatten och mjölmängden behöver inte vara exakt, det viktiga är att du i slutändan får en konsistens som liknar en tjock pannkakssmet.
Förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket på glänt så att luftens bakterier når smeten. Ställ gärna en uppochnervänd plastbunke ovanpå burken.
Dag 2
Förhoppningsvis finns det nu några luftbubblor i surdegen och du kan ana en mild och aromatisk doft. Bli inte orolig om surdegen ännu inte har kommit igång, processen kan ta en till två dagar beroende på rumstemperatur och vilken typ av mjöl som du har använt.
Mata surdegen med 1 dl vatten, 0,5 dl rågmjöl och 0,5 dl vetemjöl och rör om. Förvara i rumstemperatur med locket på glänt och gärna med en uppochnervänd bunke ovanpå.
Dag 3
Mata surdegen med 1 dl vatten, 0,5 dl rågmjöl och 0,5 dl vetemjöl.
Rör om och förvara i rumstemperatur med locket på glänt.
Dag 4
Nu är surdegen förhoppningsvis redo att bakas med. För varje dag som du matar din surdeg tar det kortare tid för den att börja bubbla. En frisk och mogen surdeg brukar börja bubbla 2–3 timmar efter matningen.
Testa att skaka eller vicka försiktigt på burken så kommer du att märka att den nästan rör sig av sig själv. Det finns liv där inne och du kan nu börja baka surdegsbröd med den.
Obs! Glöm inte att mata din surdegsstart dagen innan du ska baka med den. Mata den däremot inte direkt efter att du har bakat med den om du inte planerar att baka med den även nästa dag
En frisk, syrlig doft ska kännas när du luktar på surdegen. Surdegen är klar. Mata surdegen med ny näring i form av mjöl och vatten varje vecka enligt dag 4
Det är dessutom många som frågat mig om det här med surdegsbakning & det är jätteroligt. Nu har min surdeg fått komma till många nya hem & ska få komma till många fler
Jag har för första gången bakat surdeg här hemma och lyckats nåt så otroligt bra, att detta känns som jag kommer göra detta varje lördagshelg, när det vankas brödfrukost
Förra veckan satte jag en surdeg från grunden. onde degen gör jag nu surdegen. Nu är surdegen klar och jag delade upp den i 10 delar (ca 1½dl) och lägger i 9 burkar och fryser in. 1½ dl av surdegen (1 sats). 1½ dl av surdegen (1 sats)
Smula jästen och lös ut den med surdegen och vattnet. 1 dl rågsurdeg. Blanda i oljan och sockret. Tillsätt mjölet lite i taget, degen ska bli ganska fast
Igår bakades surdegsbröd här hemma. Jag hade nämligen köpt en sådan burk med surdeg. Receptet kommer kommer från Kronjäst och står på burken med surdeg, jag har bara ändrat lite lite grann
Detta är ett av mina första surdegsbröd. Jag gick ut med stort tålamod om att lära mig baka "riktigt" surdegsbröd men då endast EN familjemedlem åt brödet har jag övergått till att baka mina bröd med både surdeg och en liten mängd jäst
Häromveckan kommer ett fantastiskt kit med ingredienser till surdegsbröd från KronJäst – och inte bara det utan dessutom ett enastående gott bröd komponerat av bagarlandslaget
Nu är surdegen på gång. Surdegsroten ser inte så aptitlig ut. Den är gjord på 100g (1dl) ljummet vatten och ca 40g (drygt en halv dl) rågmjöl som är ihopblandat
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.