Kjellson
Såser

Såser

Rödvinssås till helstekt oxfilé

Rödvinssås till helstekt oxfilé

Detta är faktiskt den rätt som jag bjöd på till nyårsafton. Helstekt svensk oxfilé med en grym rödvinssås, smörslungade haricoverts, potatisgratäng med västerbottensost och ett parmachips
Rödvinssås

Rödvinssås

Rödvinssås. Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar. Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då tillsätter du hemgjord kalvfond och låter såsen koka ihop ytterligare
Bechamelsås

Bechamelsås

Gör så här. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt koka under fortsatt vispning 3-5 min
Örtig portvinssås

Örtig portvinssås

Koka portvin, vin, vatten och kalvfond tills ca 4 dl återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i såsen
Bearnaisesås - se & gör

Bearnaisesås - se & gör

Smält smöret och värm det till 55 grader. Plocka bladen från dragonen och finahacka dragonstjälkarna. Spara bladen till slutet
Gravlaxsås

Gravlaxsås

Blanda samman senap, socker och vinäger. Rör ner salt, peppar och HP-sås. Vispa sakta ner oljan tills det blir en tjock, blank sås
Tinas BBQ-sås

Tinas BBQ-sås

Skala och finhacka rödlöken. Skala vitlöksklyftorna och kärna ur chilin. Stöt vitlök, chili och kryddor i en mortel
Vitlökssås

Vitlökssås

Hacka vitlöksklyftorna och blanda ihop alla ingredienser. Salta och peppra efter behag. Såsen blir godare av att stå och dra sig en stund i kylen innan servering
Honung- och vitlöksyoghurt

Honung- och vitlöksyoghurt

Blanda yoghurten med majonnäsen i en skål eller bunke. Tillsätt honung och pressad vitlök och smaka av med salt och peppar
Hollandaisesås - se & gör

Hollandaisesås - se & gör

Smält smöret och håll temperaturen på ca 50 grader. Blanda äggulor och citronsaften i en kastrull. Vispa kraftigt tills blandningen tjocknat och har en temperatur på ca 50 grader
Snabb barbequesås

Snabb barbequesås

Skala och finhacka lök. Stek den mjuk i olja. Lägg i resterande ingredienser och koka ca 30 minuter tills såsen tjocknat
Hemgjord bearnaisesås

Hemgjord bearnaisesås

Bearnaisesås. Smält smör till din bearnaisesås. Skala och skär schalottenlök och vitlök fint. Koka vatten, vitvinsvinäger, lök, vitlök och estragon i ca 5 minuter
BBQ-sås - se & gör

BBQ-sås - se & gör

Hacka lök, vitlök och chili (hacka inte chipotlen, ta bara bort stjälken och fröna). Stek löken, vitlök och chili mjuk i oljan
Citron- och gurkyoghurt

Citron- och gurkyoghurt

Blanda samman alla ingredienser. Låt stå i minst 30 minuter och smaka därefter av med ytterligare citron, salt eller peppar
Klassisk hovmästarsås - Tommy Myllymäkis recept

Klassisk hovmästarsås - Tommy Myllymäkis recept

Vispa ihop, senap, socker och vinäger i en skål. Häll i oljan i en tunn stråle under vispning. Den tunna strålen är här extra viktig eftersom det endast är senapen som emulgerar
Leif Mannerströms hovmästarsås

Leif Mannerströms hovmästarsås

Hovmästarsås. Rör ihop alla ingredienser utom dillen och oljan tills sockret lösts upp. Droppa ner oljan under vispning
Anders rödvinssås

Anders rödvinssås

Bryn schalottenlök, selleri och morot i smör. Slå i rödvin, pepparkorn och lagerblad. Reducera till hälften
Enkel Bearnaisesås

Enkel Bearnaisesås

150 g Arla® Svenskt Smör. 3 äggulor. 2 msk vitvinsvinäger. 1 msk riven gul lök. 1 krm salt. ½ krm vitpeppar. 2 msk finhackad färsk persilja