Detta är faktiskt den rätt som jag bjöd på till nyårsafton. Helstekt svensk oxfilé med en grym rödvinssås, smörslungade haricoverts, potatisgratäng med västerbottensost och ett parmachips
Rödvinssås. Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar. Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då tillsätter du hemgjord kalvfond och låter såsen koka ihop ytterligare
Hacka vitlöksklyftorna och blanda ihop alla ingredienser. Salta och peppra efter behag. Såsen blir godare av att stå och dra sig en stund i kylen innan servering
Smält smöret och håll temperaturen på ca 50 grader. Blanda äggulor och citronsaften i en kastrull. Vispa kraftigt tills blandningen tjocknat och har en temperatur på ca 50 grader
Bearnaisesås. Smält smör till din bearnaisesås. Skala och skär schalottenlök och vitlök fint. Koka vatten, vitvinsvinäger, lök, vitlök och estragon i ca 5 minuter
Vispa ihop, senap, socker och vinäger i en skål. Häll i oljan i en tunn stråle under vispning. Den tunna strålen är här extra viktig eftersom det endast är senapen som emulgerar