På julafton provade jag, mot vad jag brukar göra, en annan variant på Janssons frestelse. Idén till det fick jag några dagar före då jag råkade halka in på en webbsida där kocken Leif Mannerström beskrev hur man gjorde den mest perfekta frestelsen
Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte mörknar. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform eller en fin gjutjärnspanna med lite av smöret
Fisk & skaldjur,Middagstips,Stekt, grillat & wokat. Att göra egna fiskpinnar är en liten konst. Paneringen skyddar fisken från den starkaste värmen så att fisken blir försiktigt tillagad därinne
Salta och peppra fisken och skär den i bitar. Lägg fisken i formen. 400 g fiskfilé. 1 st fänkål 1 st purjolök 2 st stjälkar selleri 1 st vitlöksklyfta 2 msk olivolja 4 st tomater 1 dl vitt vin salt och peppar 1 tsk citrontimjan repad 400 g fiskfilé t ex kolja Lock
Fisken låter du sjuda i vatten och rödvinsvinäger, det blir härlig stuns i fisken då. 4 dl fiskbuljong. Fisk500 g hoki saltat vatten 2 msk rödvinsvinäger. Äggsås1,5 msk smör 2 msk vetemjöl 4 dl fiskbuljong 3 msk grädde 4 st ägg, kokta och finhackade Salt, Örtsalt vitpeppar lite socker persilja
Svampen och fisken. Stek fisken i smör på hög värme, krydda. Servera den nystekta fisken med svamp och stuvad potatis, hacka ev lite persilja över stuvningen
Lägg fiskfiléerna i en smord form, häll grönsakerna över, strö på oregano och sätt in i ugnen i ca 15 minuter. 600-700 g valfri fiskfilé. 600-700 g valfri fiskfilé 2 st lökar 2 st vitlöksklyftor 1 st liten zucchini 1 st paprika 3 st stora tomater (eller flera små) 1 st citron salt och peppar oregano (färsk eller torkad)
Det här är en rätt som i mitt kök återkommer varje år, till Nyår. Många har den även på julbordet men hos oss är den självklar som vickning på nyårsnatten