1 hel kyckling, ca 1,3 kg (alt färdigstyckade delar som lår eller filé) 12 steklökar, skalade 5 kvist citrontimjan (eller timjan) 2 svenska äpplen, i bitar 5 dl äppelcider (torr) 0,5 dl calvados 3 dl kycklingbuljong (se recept nedan eller 1 msk konc kycklingfond på flaska 3 dl vatten) 3 dl vispgrädde ev 1 msk majsstärkelse ev 1 msk vatten 3 msk citrontimjan (eller timjan) smör, till stekning matolja, till stekning salt svartpeppar, nymald
Skölj köttet i kallt vatten. Köttet är klart när det lossnar lätt från benet. Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1,5-2 timmar. Lägg dem i en kastrull, sila över nästan allt spad från fläskläggen (låt köttet ligga kvar i lite spad) och koka i ca 30 minuter
På det viset håller du köttet saftigt och det blir lagom rosa i färg. Rosmarinkryddad lammfilémed bakt amadinepotatis, glaserad blomkåloch Grythyttan jaktvin skyIngredienser
Bryn köttet med fettsidan nedåt, 5 minuter. Lägg över i en ugnssäker form, sätt i en köttermometer och stek ankbrösten i mitten av ugnen, 150 grader, tills innertemperaturen visar på 55-62 grader (rosastekt). Ta ut köttet och låt vila insvept i folie cirka 10 minuter
Ingredienser Portioner. 1 skinka 1 färdigkokt julskinka à ca 3 kg (gärna rapsgris) Senapsgriljering 1 äggula 4 msk osötad senap 1 msk flytande honung 1 msk majsstärkelse eller potatismjöl majsstärkelse (Maizena) att sikta över ca 1 dl ströbröd hela kryddnejlikor att garnera skinkan med Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Bryn kött och grönsaker lite i taget i smör i en stekpanna. Älgköttgrytan är klar att servera. Skär älgköttet i grytbitar ca 2x2 cm stora bitar. Koka älggrytan i 2 timmar eller tills köttet är mört
Skär älgköttet i grytbitar. Fräs älgköttet ett par minuter tills det fått fin färg. sjuda under lock i cirka 1 1/2 timme tills köttet är mört. 1 kg älgkött