Vi upptäcker Vietnamesisk mat. Eftersom vi tycker om asiatisk mat gör vi nu en djupdykning bland vietnamesiska recept och läser mycket om tillagning och råvaror
1 chili, helst en het thailändsk, urkärnad och finhackad 1 stor vitlöksklyfta, skalad och hackad 1 msk socker 1,5 tsk ris vinäger 1,5 msk limejuice 1,5 msk vietnamesisk eller thailändsk fisksås (nuoc eller nam nam pla) 1,5 msk vegetabilisk olja, en halv malvstor lök, skivad fint, svartpeppar 200g vitkål, strimlad1 medelstor morot, hackad, strimlad eller riven 200g kokt kycklingbröst, strimlad (jag använde grillad) en tjock knippe mynta, ca 40g Kombinera chili, vitlök, socker, vinäger, limesaft, fisksås, olja, lök och svart peppar i en skål. 200g vitkål
Jag blandade quinoan med ruccola och vitkål som jag stekta mjuk i olivolja i en panna, sedan hällde jag över en jordnötssås - typ världens godaste - för att ge kålen smak och krämighet
Vi stannade först vid en vietnamesisk restaurang, men jag ville kika lite längre upp på gatan. Imorgon ska vi prova restaurangen mittemot, Saigon, som antagligen är vietnamesiskt döma av namnet
Vi har följt i krigens spår, besökt minoritetsbyar, åkt genom risfält, besökt storstäder och världsarv, ätit vietnamesisk mat, lyssnat på musik och deltagit i dansuppvisningar, njutit av klimatet och mycket annat
Det här är ingen sån där "Yakiniku" som serveras på den Kinesiskt/Thai//Vietnamesiskt och sushihaket som finns överallt nu och alla verkar tycka är "Bra Yakiniku"
Jag valde att strimla morötter, vitkål, salladslök och toppa med koriander. Jag var och handlade på asiatiska livsmedelsbutiken i vårat kvarter för ett par dagar sen och färska vietnamesiska vårrullar stod på schemat att göra
Finhacka salladslöken och chilin och blanda ner i färsen tillsammans med vitkålen och koriandern. Asiatisk kycklingfärs med koriander och chili400 g kycklingfärs3 msk ljus soja 3 salladslökar1 spansk chili6-8 msk hackad koriander3 dl finhackad vitkålsaften av 1/2IsbergssalladFräs färsen och tillsätt sojan. Vietnamesisk dippsås - Nuoc cham1 röd chili 1 skalad vitlöksklyfta 5 msk strösocker1/2 dl kokande vatten1/2 dl fisksås1 dl färskpressad limesaft
Undrar om det var mitt undermedvetna som fick mig att rulla vietnamesiska vårrullar förra veckan. Fisk kryddad med chili, spiskummin och koriander, Margarita, svarta bönor, vitkål, mangosalsa med tequila, guacamole och en salsa på tomatillos
Använd helst rispapper av vietnamesisk typ, som är runda och lite sega. 5 dl vitkål. Du mjukar upp dem genom att låta dem ligga i en påse tillsammans med salladsblad i några timmar
Strimla rödkålen och vitkålen mycket fint. 300 g vitkål. Skiva salladslökarna fint och riv morötterna. Blanda kål, salladslök, morot, böngroddar och koriander i en stor skål