Som de flesta av mina bröd är det både gluten- ochmjölkfritt. Tar du dessutom sardiner, makrill eller lax som pålägg så är du boostad ända ut i örsnibbarna med goda fettsyror, som gör dig go och "mjuk" både på in- och utsidan
Dessutom är jag fullständigt övertygad om att den extra kostnad det skulle innebära på sikt skulle betala sig i form av färre benbrott, färre depressioner, mindre hjärt- och kärlsjukdomar ochdärmed minskade sjukhusvistelser ochmedicinkostnader
Måtten på kryddor/tomatpuréen är ungefärliga, jag tyckte jag hade kryddat massor men när jag provsmakade så kände jag knappt någon smak alls, så den här soppan kräver att du provsmakar hela tiden tills den smakar som du vill
Smaka avmed lite salt och peppar. Soppan är god som den är, men blir ännu godare med en klick smetana eller turkisk yoghurt som bryter avmed lite syrlighet
Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Koka upp kokosmjölkoch kokosolja, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl
När vi åt det nu sist ville jag bara få känna smaken igen av en riktigt stor, vinter-bakpotatis som skärs upp med två snitt och fylls med vitlökssmör eller bregott och flingsalt…
En av gästerna är glutenintolerant och därför bakade jag dessa glutenfria syltgrottor som jag hämtat från Jessica Frej och Maria Bloms bakbok Nytt Fikabröd
Ta upp degen på bakbord, mjölat med valfritt glutenfritt mjöl. Förbered plåtar med bakplåtspapper. Smält det mjökfria margarinet och häll i havremjölken
Vill du ha annan smak på kakan kan du i stället för pressad apelsin öka på mängden grädde - eller ta bara mjölk - och sedan smaksätta med exempelvis mint, kakao, bittermandelarom, citron, pepparkakskryddor, kardemumma eller något annat
Det här är en rejäl sats som räcker till många hungriga, och som jag delade med mig av till familjens sjuklingar som inte riktigt orkade med att laga mat
Om man inte tål mjölk kan man i stället för pepparrotsosten ta Sour Supreme - av soja - och smaksätta med färsk, riven pepparrot och lite salt, samt använda någon alternativ grädde
Avslutamed att ta upp degen på mjölat bakbord och knåda till en slät deg. Naturligt glutenfria mjölsorter suger åt sig mer vätska – därför är det klokt att börja med den lägre mängden mjöl
Risflingorna kan bytas mot glutenfriahavregryn, boveteflingor, hirsflingor eller quinoaflingor, och för att göra pajen laktos- eller veganvänlig använder du en mjölkfri vit choklad och byter det vanliga smöret mot laktosfritt eller mjölkfritt alternativ
Kakan är både gluten- ochmjölkfri. Nja, nu har jag väl inte tänkt mig att hamna i en kaka precis - även om likheterna är påfallande - men det måste ju finnas andra sätt att komma till användning för oss mänskliga banan-look-alikes
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.