Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng
Svt
Svt
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • purjolök
  • 1 grönkålsblad eller 1 stort knippe
  • 1 rökt tofu, kan bytas mot 4-6 svampar
  • 1 potatisar, mellan stora
  • 1 grädde, växtbaserad eller vispgrädde av komjölk
  • 1 buljongtärning
  • 1 persilja, kan uteslutas
  • 1 saltHär hittar du Vegval hos Strömsö1. Skala och skiva potatisen tunt.2. Skiva tofun. Om du väljer svamp eller bönor så ska de fräsas lätt i smör.3. Repa av grönkålen (spar nerven i mitten till smoothie, soppa som ska mixas slät eller hemkokt buljong) och hacka bladen.4. Hacka purjolök och persilja.5. Sjud grädden och tillsätt buljong.6. Låt purjolök och persilja mjukna i grädden.7. Smörj en ugnsform. Lägg potatis i botten, varva med grönkål, tofu/svamp/bönor och täck med grädde.8. Baka lådan mitt i ugnen på 200 grader tills grädden stannat och fått fin färg.9. Pressa citron över vid servering och servera med rårörda lingon, syrad gurka eller surkål. Rostade, hackade hasselnötter är också väldigt gott att toppa lådan med.TipsOm du inte använder rökt tofu, dra gärna på med rosépeppar och 1-2 torkade libbstickeblad. Tänk i så fall på att libbstickan kan ge mycket smak, och använd inte fullt så mycket buljong. Smaka av! Du kan också  använda  både tofu och svamp så blir det extra gott. Borlottibönor (1 paket) är ett annat gott alternativ.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.