1 saltHär
hittar du Vegval hos Strömsö1. Skala och skiva potatisen tunt.2. Skiva tofun. Om du väljer svamp eller bönor så ska de fräsas lätt i smör.3. Repa av grönkålen (spar nerven i mitten till smoothie, soppa som ska mixas slät eller hemkokt buljong) och hacka bladen.4. Hacka purjolök och persilja.5. Sjud grädden och tillsätt buljong.6. Låt purjolök och persilja mjukna i grädden.7. Smörj en ugnsform. Lägg potatis i botten, varva med grönkål, tofu/svamp/bönor och täck med grädde.8. Baka lådan mitt i ugnen på 200 grader tills grädden stannat och fått fin färg.9. Pressa citron över vid servering och servera med rårörda lingon, syrad gurka eller surkål. Rostade, hackade hasselnötter är också väldigt gott att toppa lådan med.TipsOm du inte använder rökt tofu, dra gärna på med rosépeppar och 1-2 torkade libbstickeblad. Tänk i så fall på att libbstickan kan ge mycket smak, och använd inte fullt så mycket buljong. Smaka av! Du kan också använda både tofu och svamp så blir det extra gott. Borlottibönor (1 paket) är ett annat gott alternativ.
Skär blomkål och broccoli i buketter. Häll på såsen och strö över osten. Koka dem lätt ca 3 min och häll av vattnet. Skär zucchinin i skivor och stek ca 1 min på varje sida
Korv ochpotatisgratäng i ugn med pizzakrydda. Hade de små gullungarna hos oss igår och över natten, då testade jag en gratäng på korv och potatis med välkända kryddor som pizzakrydda
Skala och strimla löken. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner potatis och lök och blanda väl. Pensla en ugnssäker form med oljan och gnid in med vitlöken
När pappa och barn har olika smak så kan man tillverka potatisgratängen i små portionsskålar. Och det blev ganska ungefärligt eftersom det mesta gick på högt
Jag kryddade min köttfärs med en rolig kryddblandning som jag fått av goda vännen Stina i Luleå, och som satte lite extra stuns på smaken, men du kan ta den kryddblandning du har hemma och tycker om
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.